New York a zene luxemburgi fellegvárában

New York a zene luxemburgi fellegvárában A május eleji budapesti fellépést követően csütörtökön európai körútjuk utolsó állomásán, Luxemburgban adtak nagysikerű koncertetet a világhírű New York-i Filharmonikusok. Elutazásuk előtt ma még egy fellépés vár az Egyesült Államok elsőként alapított szimfónikus zenekarára, amely bejárta szinte az egész világot. Közel 60 ország több mint 400 városában zenéltek, és másfél éven belül másodszor jutottak el a nagyhercegségbe.


2005-ös megnyitása óta második alkalommal fogadta a világ egyik legrégebbi szimfónikus zenekarát 1500 főt befogadó nagy hangversenytermében a Josephine-Charlotte nagyhercegnéről elnevezett zeneakadémia Európa Kulturális Fővárosában, Luxemburgban. A legnagyobb ma élő karmester, Lorin Maazel vezette New York-i Filharmonikusok fellépése telt házakat vonz, és mindenhol biztos siker. Garantálják a sikert a repertoárjukon szereplő művek, mint Beethoven „3. Leonóra nyitánya”, opus 72b; Brahms „A-moll kettősverseny, op. 102, hegedűre és csellóra”; és Bartók „Koncert zenekarra Sz. 116”.

Az 1842-ben Ureli Corelli Hill által alapított zenekar évi 180 alkalommal lép fel. 2004. december 18-án adták tizennégyezredik koncertjüket, amely egyedülálló csúcs. 1922-ben a Filharmonikusok első ízben játszottak élőben közvetített hangversenyen, és 1930-as fellépésük, amelyet a nyugati parttól a keleti partig hallhattak élőben a hallgatók, szintén az első volt a maga nemében. 1882. évi első külföldi turnéjuk óta, a 2004-2005-ös évadig öt kontinens 57 országának 416 városában fordultak meg. 1917 óta közel 2000 lemezfelvételt készítettek.

A New York-i Filharmonikusok nevéhez számos premier fűződik. Ezek közül talán a legismertebbek Beethoven IX. Szimfóniájának 1846-os amerikai premierje, és az 1893-as Dvoøák „Új világ szimfónia”, amely világpremier is volt egyben. A zenekart az elmúlt fél évszázadban olyan világhírű karmesterek dirigálták, mint Leonard Bernstein, Pierre Boulez, Zubin Mehta, Kurt Masur, és 2002. szeptembere óta Lorin Maazel.

Maazel
5000 opera- és koncertelőadás során több mint 150 zenekart vezényelt világszerte. 2002-ben történt zeneigazgatói kinevezése 60 évvel azután történt, hogy a zenekart először vezényelte 1942-ben. Az ő nevéhez fűződik az együttes első európai koncertkörútjának 75 éves jubileuma, melynek keretében 2005. novemberében a felújított berlini Miasszonyunk Templomában, illetve egy évvel később Olaszország-szerte is felléptek. New York-i kinevezése előtt vendégkarmesterként több mint 100 alkalommal vezényelte a zenekart. Ezt megelőzően számos zenekart vezetett, és az ő nevéhez fűződik a magyar közönség által már nem csak a televízió képernyőjén élvezhető bécsi újévi koncert sok éves dirigálása is.

Lorin Maazel Párizsban született és az Egyesült Államokban nevelkedett. Első hegedűóráját 5 éves korában vette, és 7 éves korában a karmesteri tanulmányokba is belekóstolt. Nagyközönség előtt 8 évesen lépett fel, amikor egy egyetemi zenekart irányított. New York-i debütálására 9 évesen, az 1939-es Világkiállításon került sor. Ekkor az Interlochen Zenekart dirigálta, majd a los angelesi szimfonikusokat, Leopold Stokowskival közösen. Még nincs 12, amikor Arturo Toscanini meghívta, hogy az NBC szimfonikusokat dirigálja, és alig egy évvel később, 1942. augusztus 5-én már a New York-i Filharmonikusokat vezényelte.
9-15 éves kora között Maazel szinte valamennyi neves amerikai zenekart dirigálta. 17 évesen beiratkozott a Pittsburghi Egyetemre, ahol nyelveket, matematikát és filozófiát tanult, miközben hegedűsként fellépett a Pittsburgh-i Szimfónikus Zenekarban. 23 éves korában debütált Európában, amikor a szicíliai Cataniában beugrott egy beteg kollégája helyett. 1960-ban már első amerikaiként Bayreuth-ban lépett fel, majd két évvel később Mozart szülővárosában, Salzburgban. Nevéhez több mint 300 lemezfelvétel fűződik.
A New York-i Filharmonikusok koncertjének helyszíne Luxemburg egyik ékszerdoboza. A közel 2000 főt befogadó komplexum, a hozzátartozó 750 férőhelyes mélygarázzsal Christian de Portzamparc építész fantáziáját dícséri. A 126 m hosszú, 109 m széles és 25 m magas ovális alaprajzú épületet 823 karcsú oszlop tartja.

A 2005. június 26-án felavatott új zeneakadémiát már 5 hónappal később, novemberben felvették az 1994-ben alakult Európai Koncerttermek Szervezetébe (ECHO). A mindössze 15 tagú szervezetben a kis Luxemburg koncerttermének olyan nagy társai vannak, mint a londoni Royal Festival Hall, a bécsi Konzerthaus, az amszterdami Het Concertgebouw, és – bár nem az öreg kontinensen található, – a new yorki Carnegie Hall. A szövetség az intézmények vezetőit tömöríti, amelyeknek ezáltal nagyobb lehetősége van közös projektek kialakítására. A nagyszerű program már az első évadban 130 ezres zeneszerető közönséget vonzott a muzsika luxemburgi fellegvárába.

Földes György
(Luxemburg)

A Philharmonie - a luxemburgi komolyzenei kultúra fellegvára. Itt adtak koncertet a New York-i Filharmonikusok.
A Philharmonie - a luxemburgi komolyzenei kultúra fellegvára. Itt adtak koncertet a New York-i Filharmonikusok.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.