Luxemburg és az Euroviziós Dalverseny

Miközben odahaza mindenki Rúzsa Magdinak szurkolt, majd örült a Helsinkiben megrendezett 52. dalfesztiválon elért nagyszerű eredményéhez, a NOL luxemburgi levelezője összegyűjtötte a miniállam eddigi eredményeit – sikereit és kudarcait – a kontinensviadalon.

Ritka hír a luxemburgi országos napilapokban a nagyherceg alattvalóinak sikere nemzetközi versenyeken, fesztiválokon. Arra azonban sokan emlékeznek, hogy milyen eredményeket értek el e kis ország indulói a több mint fél évszázada megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalversenyen.

Az első fesztivált 1956-ban rendezték a svájci Luganóban, ahol Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Svájc mellett Luxemburg is indult. Természetesen akkoriban ez a vetélkedő még leginkább a rádiókészülékek mellett ülőknek adott nagyszerű élményt, noha voltak kamerák a stúdióban azon kevés európai számára, akik rendelkeztek már televízióval.

Valamennyi induló ország 2-2 zsüritagot delegált a versenyre, kivéve Luxemburgot, akik a hazaiak tagjait kérték fel a nevükben történő szavazásra.

Az első Eurovíziós Dalverseny győztese ugyan a házigazda volt, de a nagyhercegségnek sem kellett sokáig várnia az első trófeára. A kis Luxemburg versenyzői 1961-et követően még négy alkalommal, 1965-ben, 1972-ben, 1973-ban és 1983-ben vitték el a pálmát a rangos kontinensversenyen. Ezzel beérték a nagy szomszédot, Franciaországot, akik 1977-ben diadalmaskodtak 5. alkalommal, és egyben utoljára. Sajnos 3 ízben, 1958-ban, 1960-ban és 1970-ben az utolsó hely jutott csak a luxemburgi énekeseknek.

A miniállam 1994-ben meghatározatlan időre visszalépett a versenyzéstől, de úgy hírlik, hamarosan visszatérnek – talán már 2008-ban.

Földes György
(Luxemburg)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.