Kiáltvánnyal a rák ellen

Orvosok, szakmai és civil szervezetek fordultak Európa kormányaihoz: intézkedjenek a vastag- és végbélrák megbetegedések és halálozások visszaszorítása érdekében. Az eszközök meglennének ehhez, ám ezekkel nem mindig élnek. Magyarországra kiváltképp igaz ez. Az üggyel foglalkozó, most véget ért brüsszeli konferencián Magyarországot a Meggyógyulhatsz Egyesület vezetőségi tagja, Vári Péter képviselte, aki gyógyult betegként küzd a betegség visszaszorításáért.

- Európában minden második vastag- és végbéldaganatos ember belehal ebbe a betegségbe, ami megdöbbentő, hiszen ez a rákbetegség kezdeti stádiumában közel százszázalékos biztonsággal gyógyítható. A korai felismerés a veszélyeztetett, 50 év feletti korosztály megfelelően előkészített és teljes körű szűrésével megoldható lenne - indokolja a kiáltványt Vári Péter. - Intézkedési tervet kértünk, amely a nemzeti szűrési programok bevezetését és elterjesztését célozza. Olyan ütemtervet, amely a vastagbélrák teljes körű szűrését, a magas kockázatú csoportok felismerését segíti - részletezte a kiáltványt a vezető. - Egy összeurópai hálózatot sürgetünk, amely tudósok, politikusok, egészségügyi biztosítók, betegszervezetek képviselői és egyéb döntéshozók részvételével dolgozna a rendszer kialakításán - tette hozzá Vári Péter.

Az unió tagországainak csak a felében folyik szűrés, ott sem egyenlő mértékben. Nem véletlen, hogy Magyarországon és Csehországban a legrosszabbak a megbetegedési és halálozási arányok e körben: épp ott, ahol szűrési programok még szórványosan sem indultak el. (K. J. V.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.