Nettévé ingyen

A néhány hónappal ezelőtt beharangozott Joost internetes tévészolgáltatás akkor még csak egy jópofa ötletnek tűnt, amelynek a hírértékét főként az adta, hogy a Skype internet-telefon és a Kazaa fájlmegosztó rendszer fejlesztői álltak mögötte. Mára a programtervből kulcsrakész szolgáltatás lett, amelyet néhány napja immár a nagyközönség is használhat.

A Joost arra szerveződött, hogy nagy tévéállomások és -láncok műsorait teszi hozzáférhetővé az interneten. Az adás ingyenes, ennek fejében azonban a nézőknek reklámokat kell elviselniük (enyhítő körülmény, hogy a nettévé figyeli a felhasználók internetezési szokásait, és ennek alapján a reklámokat "testre szabja", vagyis a nyugdíjas agronómusoknak nem kell feltétlenül gördeszka- vagy tamponreklámokban gyönyörködniük). Az internetes kapcsolaton keresztül természetesen az egyes csatornák nézettsége és a reklámfogyasztás is pontosan nyomon követhető.

Az úttörő kezdeményezéshez máris olyan reklámozókat sikerült megnyerni, mint az Intel, HP, a Nike és a Coca-Cola. Ami a műsortulajdonosokat illeti, eddig többek között a Turner Broadcastinggal, az észak-amerikai hokiligával és a Sony Picturesszel kötött szerződést a nettévé.

Az ingyenes tévézés élvezetéhez le kell tölteni a Joost konzolprogramot, ami a szolgáltatás "kezelőfelületét" tartalmazza. Erre jelenleg meghívásos alapon van lehetőség: akinek a fejlesztők meghívót küldenek, az maga is nézővé válhat, és egy idő múlva ő maga is újabb meghívót küldhet. A fokozatos közönségbővítés indokolt, most még csak a tesztverziónál tartanak, a kész programra és a teljes nyitásra pár hónapig még várni kell.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.