Balatoni Hajózás: még nem ment el a hajó

A balatoni önkormányzatokat megdöbbentette, hogy az ÁPV Zrt. váratlanul közölte: pályázatot ír ki a Balatoni Hajázási Zrt.-ben lévő 49 százaléknyi részvényének értékesítésére 1,65 milliárd forintos minimáláron. Suchman Tamás szerint az ÁPV döntése - mivel a pályázat még nem jelent meg - nem húzza keresztül az önkormányzatok tárgyalásait. 

Balázs Árpád, a Balatoni Szövetség elnöke vérlázítónak nevezte, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) döntését azzal indokolta, hogy az egyeztetéseket követően sem tudott megállapodni a hajózási társaságban többségben lévő 22 balatoni önkormányzattal. Balázs Árpád emlékeztetett rá, hogy a balatoni önkormányzatok évek óta igényt tartanak a kisebbségi hányadra, mert ez nyújthat garanciát a régió és a turizmus szempontjából stratégiai fontosságú cég egybetartására, a közcélú és közhasznú tevékenységek - például a személyhajózás, strand és kikötő karbantartás - megőrzésére. A szövetségi elnök szerint folyamatos volt az egyeztetés az ÁPV és az önkormányzatok között, tavaly év végén 400-500 millió forintos várható vételárról volt szó, az ehhez való hozzájárulásról Siófok már meg is hozta a testületi döntést. Balázs Árpád megjegyezte: az ÁPV az önkormányzatok júniusban lejáró elővételi jogának meghosszabbítását ígérte cserébe azért, hogy jelöltjeit megszavazzák az önkormányzatok a cég igazgatótanácsába és felügyelő bizottságába. A cég pénteki közgyűlésén az önkormányzatok ezt teljesítették, az ÁPV azonban ez ügyben is adósa a balatoniaknak.

Az önkormányzatok és az ÁPV között - az előbbiek felkérésére - két éve közvetítő Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, a térség szocialista országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: még nem tudni, hogy mit jelent az ÁPV döntése. Elmondta: egy hete egyezetett a pénzügyminisztérium illetékesével, akkor arról volt szó, hogy az önkormányzatok nem kaphatják meg térítésmentesen a részvénycsomagot, a vásárláshoz stratégiai tervet kell készíteniük, tőkeemelést kell végrehajtaniuk, valamint saját maguknak kell előteremteniük a pénzügyi forrásokat a cég fejlesztéseihez.

- A feltételeket az érintettek tudomásul vették, amiről az előzetes megállapodás szerint csütörtökön egyeztetek az ÁPV-vel - mondta Suchman Tamás, aki szerint ugyan meglepetésként érte az önkormányzatokat az ÁPV-döntés, a kiírás azonban még nem jelent meg, ezért a folyamatban lévő tárgyalásokat nem húzta keresztbe.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.