Pénzt, perspektívát a Selye János Egyetemnek

A révkomáromi magyar állami felsőoktatási intézmény jelenlegi helyzetéről és távlatairól tárgyalt az egyetem épületében Dusan Caplovic szlovák kormányalelnök és Gémesi Ferenc magyar szakállamtitkár.

Albert Sándor rektor a vendégeknek elmondta, hogy a három és fél éve alakult egyetem három karán (pedagógiai, közgazdaságtudományi és református teológiai) jelenleg mintegy ezer nappali tagozatos és ugyanennyi levelező hallgató  végzi tanulmányait. Növekszik a doktoranduszok száma is. Jelenleg a Selye súlyos anyagi gondokkal küszködik, mert Szlovákiában lényegesen csökkentették a humán irányultságú egyetemek normatív támogatását, ráadásul idén a fejlesztésre nem kapott egyetlen fillért sem a pozsonyi állami költségvetésből, holott induló intézményként évről évre több helyiségre, taneszközre és más beruházásra van szüksége. – Tavaly összesen 73 milliót kaptunk a szlovák költségvetésből, idén legfeljebb 49 milliót igértek, s emiatt havonta legalább másfél millióval növekszik az adósságunk – tájékoztatta a vendégeket a rektor, aki az egyetem szakmai eredményeiről és további terveiről is beszámolt nekik.

A szívélyes hangulatú eszmecserén Dusan Caplovic megigérte, hogy közbenjár az érintett nyolc szlovákiai, humán irányultságú egyetem normatív támogatásának növelése érdekében. Gémesi Ferenc pedig közölte, hogy a révkomáromi helyiségek gyarapításához és taneszközök korszerűsítéséhez a magyar állam is hozzájárul. Felmerült annak lehetősége is, hogy kormány-vagy tárcaközi egyezség szülessen a Selye János Egyetem szlovák és magyarországi támogatásának módjáról. Erről további tárgyalások várhatók.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.