Elnapolt paprikaper
Tegnap újból elnapolták a szegedi paprikapert - a kecskeméti laborvezető szerint a határérték feletti toxintartalom is szabályos lehet.
A Szegedi Városi Bíróságon a Szegedi Fűszerpaprika Zrt. három vezetője, B. András vezérigazgató, H. Tibor volt üzletág-igazgató és B. Klára gyártásvezető a vádlott, a vád pedig ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bűntette, valamint a fogyasztó megtévesztésének vétsége.
2004 májusában a Kotányi Gmbh, a szegedi cég legnagyobb paprikavevője azzal küldött vissza egy 20 tonnás szállítmányt, hogy abban a határértéknél, öt mikrogramm/kilogrammnál magasabb a mérgező aflatoxin mennyisége. A visszáruzott paprika egyik felét belekeverték a Pick-csoport húskészítményeibe, a másik felét pedig más paprikaőrleménnyel keverve, mintegy "felhígítva" visszaküldték a Kotányinak.
A tegnapi tárgyalási napon főleg szakértőket hallgattak meg. A központi kérdés az volt: jogszerűen küldte-e ki újra a Kotányinak a szegedi cég az összekevert paprikát, amelynek toxintartalmát a Bács-Kiskun Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás nem akkreditált laborja a cég kérésére 4,8 plusz-mínusz 25 százalékban állapította meg.
Korábban Sohár Pálné szakértő, az OÉTI főosztályvezetője a bíróság előtt azt mondta: mivel az aflatoxin génkárosító, rákkeltő anyag, a legkisebb mennyiségben is káros a szervezetre. Miután a kecskeméti labor vizsgálata 25 százalékos bizonytalansági tényezővel a határértékhez nagyon közeli értéket mért, Sohár Pálné szerint meg kellett volna ismételtetni a vizsgálatot.
Csorbáné dr. Makláry Anna vegyész, a kecskeméti labor vezetője viszont tegnap a bíróságon azt állította: a plusz-mínusz 25 százalékos bizonytalansági tényező azt jelenti, hogy ha öt mikrogramm a határérték, akkor az ennél 25 százalékkal nagyobb értékig, 6,25 százalékig elfogadható az eredmény.
Dr. Juhász Zsuzsanna bíró úgy döntött: szeptember 28-án mindkét szakértőt meghallgatja újra arról, hogy belül lehet-e a határértéken az, ami fölül van a határértéken.