Tőkeexport diplomáciai segítséggel

Ha kell, a nagykövet emelje fel a telefont, vagy személyesen lobbizzon. A magyar diplomácia egyik fő feladatának a magyar üzleti-gazdasági érdekek érvényesüléshez való aktív hozzájárulást kell tekinteni - hangzott el azon a konferencián, amelyet a Magyar Atlanti Tanács rendezett Tőkekivitel és gazdaságdiplomácia címmel.

A diplomáciai támogatás nemcsak a szomszédállamokban szükséges, hanem a Balkánon előállt "történelmi helyzet" miatt is indokolt. Az EU potenciális bővítési területének tekintett térségben most zajlik a privatizáció, amely a tőkeexportőrré előlépett magyar vállalatoknak lehetőséget ad a pozíciószerzésre. Az 1990 óta 62 milliárd euró külföldi tőkét vonzó Magyarország az utóbbi években vesztett ugyan versenyképességéből, de a szolgáltatásokban, a gyógyszer- és feldolgozóiparban, a távközlésben érdekelt hazai cégek és multinacionális társaságok magyarországi központjai 2005-ben és 2006-ban 2,1 milliárd euró tőkét exportáltak, vagy - egy új kifejezéssel élve - "fektetettek ki".

Míg a közgazdászok a versenyképesség javítását és az üzleti pozíciók erősítését nevezték meg a tőkeexport motivációjaként, a vállalati szféra képviselői az új piaci lehetőségeket, a hatékonysági és tőkemegtérülési mutatók javulását emlegették. Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke a hozzáadott érték fontosságát is hangsúlyozta. - Keleten elhiszik nekünk, hogy képesek vagyunk értékteremtő módon menedzselni cégeket - mondta Bojár. Szerinte az állam azzal is komolyan tudna segíteni, ha növelné a hazai oktatás vészesen romló színvonalát.

Bogsch Erik, a lengyelországi, romániai és oroszországi cégeibe eddig 150 millió dollárt pumpáló Richter vezérigazgatója kerek perec kimondta: szerinte a magyar diplomáciának nincs se ereje, se hagyománya a gyógyszeripar támogatására. Sőt az is előfordult, hogy a magyar nagykövet a magyar cég érdeke ellen lépett fel. Wolf László, a 2000 óta 1,9 milliárd eurót reexportáló OTP Bank vezérigazgató-helyettese felidézte az osztrák versenytárssal egy bolgár bank megvételéért vívott ádáz csatát, amelyben a szófiai magyar nagykövetség sokat segített, de a másik fél fizetett lobbistát és lejárató kampányt is bevetett.

A holland modell követésére buzdított Csillag István, az Eximbank elnöke, rámutatva, hogy a németalföldi országban működő tőke mindössze a szerte a világban kihelyezettnek a negyede.

Simor András, az MNB elnöke  szerint hosszú távon kedvezõ lesz a tõkekivitel
Simor András, az MNB elnöke szerint hosszú távon kedvezõ lesz a tõkekivitel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.