Jól cseng a Törley név Luxemburgban

Második alkalommal rendez kiállítást Luxemburgban Törley Mária szobrászművész. Legutóbb 2004. április végétől május elejéig, hazánk EU-csatlakozásának napjaiban rendeztek tárlatot alkotásaiból a Nagyhercegségen.

Nagy számú vendégsereg jelenlétében nyílt meg csütörtök este az a Sólyom László Köztársasági Elnök védnöksége alatt megrendezett kiállítás, amely 3 héten keresztül látható a kis ország egyik legpatinásabb kastélyában. A helyi Kulturális Minisztérium csak színvonalas programoknak adja kölcsön a nagyközönség által egyéként nem látogatható termeket a fővárostól 20 km-re található Bourglinsterben.

Törley Mária 2004-ben itt találkozott Frederic Faber luxemburgi fotóművésszel, és a barátságból hamarosan szoros munkakapcsolat lett. Közös kiállításukat 2005-ben a magyar közönség is láthatta a budai Várban. Ezt a tárlatot tekinthetik meg most a luxemburgi érdeklődők is. A június 3-ig nyitvatartó kiállítás része a május 18-ára, szintén a bourglinsteri kastélyba szervezett koncert is, amelyen fellép Kertesi Ingrid (ének), Horváth Anikó (csemball) és Drahos Béla (fuvola).

Törley Mária alkotásaiban az emberre összpontosít. Szofoklészt idézi, aki szerint „Sok csodálatos dolog van a Földön, de az embernél semmi sem csodálatosabb”. Műveiben mindenhol az emberi lény jelenik meg: többek között a hősök és a szentek. Egyik kedves alkotása a női és férfi fejben végződő, egymással táncoló hegedű és fuvola, amely egyben a művésznő zenei kötődését is kifejezi.

Törley Mária a híres magyar pezsgőgyáros, Törley József dédunokája. Az ős a következőket írta egykoron: „Nagy szorgalommal és kitartással sikerült valami olyat előállítanom, amely kiválóbb, mint az eddig ismert champagne-i pezsgőborok.” A dédnagyapa 1882-ben határozta el, hogy – mily érdekes véletlen – a Luxemburghoz igen közel eső Champagne borvidéken szerzett tapasztalatait saját hazájában hasznosítja. Így született meg az akkor még Budapesttől különálló közigazgatási területen, Budafokon létesült gyár ötlete. Akárcsak a franciaországi vidéken, ott is a mészkőbe vájt pincék állandó hőmérséklete biztosította a pezsgő jó minőségét. Mi sem természetesebb ezek után, hogy az ünnepélyes megnyitót követően a száz feletti meghívott Törley pezsgővel koccintott a részükre adott, kellemes hangulatú fogadáson.

Földes György (Luxemburg)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.