Megelőző őrizetbe vétellel fenyegetik a G8-csúcs ellen tüntetőket

Megelőző jellegű őrizetbe vétellel fenyegette meg a G8-csoport küszöbön álló csúcstalálkozója ellen erőszakosan fellépőket pénteken a német belügyminiszter.

 

A fejlett ipari államok és Oroszország csúcstalálkozójára a mecklenburgi Heiligendammban kerül sor június 6. és 8. között. Erre készülve a hatóságok máris rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak. A szövetségi főügyészség, illetve a rendőri szervek információi szerint ugyanis szélsőbaloldali csoportok erőszakos megmozdulásokat terveznek a nyolcak csúcskonferenciájának megzavarása, illetve megakadályozása céljából.

Wolfgang Schäuble belügyminiszter egy pénteki nyilatkozatban kilátásba helyezte, hogy a hatóságok már a rendezvény előtt őrizetbe vehetik azokat a szélsőségeseket, akik alapos gyanú szerint bűncselekmény elkövetésére készülnek a G8 rendezvény ellen. Az előzetes őrizetbe vétel időtartama maximum tizennégy nap lehet. A Bild című lapnak adott interjúban a miniszter annak a nézetnek adott hangot, hogy erre az érvényben lévő, de tartományonként eltérő törvények lehetőséget adnak. A szóban forgó törvények tartalmazzák a rendzavarások megakadályozását célzó őrizetbe vételt. Schäuble szerint a jogszabályok nemcsak futball-huligánokra, de az erőszakos rendzavarókra is vonatkoznak.

"Ha a világ legfontosabb vezetői gyűlnek össze, fokozott fenyegetettség áll fenn" - érvelt a belügyminiszter, utalva arra, hogy ebből kiindulva a német hatóságok mindent megtesznek biztonságuk érdekében, s meghozzák a szükséges óvintézkedéseket.

Közben a már elhatározott, illetve a tervezett biztonsági intézkedések kapcsán politikai vita bontakozott ki Németországban. Az ellenzéki pártok ismételten élesen bírálták a hét közepén, több német nagyvárosban tartott - hivatalosan a szélsőbaloldal ellen irányuló - rendőrségi razziákat. Óvatosabb formában, de csatlakozott az ellenzékhez a konzervatívokkal közösen kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is, figyelmeztetve annak veszélyére, nehogy a hatóságok minden, a csúcskonferencia, illetve a globalizáció ellen tüntetőt bűnözőnek minősítsenek. Az SPD több politikusa utalt arra, hogy a tüntetések, illetve a  tüntetésekre mozgósító kampány szerves része a demokráciának.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.