Tanulmány az orális szex veszélyeiről

A rákos megbetegedéseket is okozó emberi papillomavírus (HPV) nemcsak hagyományos, hanem orális szex útján is fertőz. Ezt a régen sejtett feltételezést igazolta az a felmérés, amelyről a New England Journal of Medicine számolt be.

Száz torokrákban szenvedő és kétszáz egészséges ember adatainak és szexuális szokásainak egybevetésével arra az eredményre jutottak, hogy 1-5 orális szexpartner esetén 3,8-szeresre, hatnál több viszont már 8,6-szeresre növeli a száj- és torokrák kockázatát. A veszély tekintetében nincs különbség férfiak és nők között.

A baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetemen végzett felmérés egyben az emberi papillomavírus és a rák közötti összefüggést is kimutatta: a vírust hordozó személyeknél 32-szer gyakoribb egy bizonyos rákfajta kialakulása, mint azoknál, akiknek a szervezetében nem tudták kimutatni a HPV-t.

Szakértők szerint a felfedezés azért is nagyon fontos, mert az AIDS-pánik miatt az elmúlt tíz évben a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében nagyon elterjedt a biztonságosnak vélt orális szex - holott a herpesztől és a szifilisztől kezdve a gonorrhoeáig sokféle betegséget lehet így elkapni. (Még az AIDS is terjedhet ezen az úton, bár valóban ritkábban, mint a hagyományos nemi érintkezés során.)

Az Egyesült Államokban komoly vita folyik arról, hogy kötelezővé tegyék-e a HPV elleni oltást. Ez akkor hatékony, ha még a nemi élet kezdete előtt alkalmazzák: mintegy három évre akadályozza meg a HPV okozta szemölcsök és később rákhoz vezető bőrelváltozások kialakulását. A kötelező, általános oltást azonban ellenzik a konzervatív vallásos családvédő szervezetek, mert attól tartanak, hogy a védelem tudata a nemi aktivitás kezdetének előrehozatalához vezet. A most közölt tanulmány újabb érveket szolgáltat a kötelező védőoltás mellett. Ugyanakkor felveti azt a kérdést, hogy elég-e csak a 10-13 éves lányok védelme, vagy a vakcinát a fiúknak is meg kellene kapniuk.

A felmérés arra nem terjedt ki, hogy egyszerű csókkal is terjed-e a HPV, de az orvosok szerint ezt egyáltalán nem lehet kizárni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.