G8-főpróba vízágyúkkal

Alig egy hónappal a legfejlettebb államok (G8) csúcstalálkozója előtt a német rendőrség és az antiglobalisták is ízelítőt kaphattak abból, mire számíthatnak június elején a keleti-tengeri Heiligendammban. Szerda éjjel Hamburgban vízágyúkat is bevetettek, hogy eloszlassák a dühös tüntetőket, de tiltakozások voltak Berlinben és több más városban is. Az ok: a német rendőrség országos razziát indított az állítólagos terroristakapcsolatokkal rendelkező szélsőbaloldali, alternatív csoportok ellen.

A nyomozók konkrétan egy hamburgi és egy berlini csoportot is megneveztek. Az előbbi állítólag már több kisebb merényletért vállalta a felelősséget, a másik pedig a fővárosban gyújtogatott rendőrautókat. A gyanús aktivisták számítógépeit a razziák során begyűjtötték, hátha további információkra bukkannak: nem zárják ki, hogy ezúttal valami nagyszabású akcióra készülnek, adott esetben akár a militáns szkinhedekkel vagy a neonácikkal összefogva.

A hatóságok "megelőző" fellépését heves kritika kísérte. A német parlamenti ellenzék - főként a Zöldek és a Baloldali párt - azt sérelmezi, hogy a baloldali aktivistákat a békés tüntetésekhez való joguktól próbálják eltántorítani. A demonstrációra készülő szervezetek - köztük egyházak, szakszervezetek és a globalizációkritikus Attac - határozottan cáfolták, hogy tagjaik erőszakos megmozdulásokra készülnének.

A kormánykoalíció azzal érvel, hogy ritkán érkezik annyi magas rangú állami vezető (köztük George W. Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök) és külföldi delegáció Németországba, mint most a G8-csúcsra, márpedig a biztonságukat a német szerveknek kell garantálniuk. Ráadásul a találkozó kapcsán már többéves hagyomány a globalizációellenes csoportok olykor erőszakba hajló tüntetése - Berlin pedig nagyon szeretné elkerülni, hogy a 2001-es genovai képekhez hasonlókat sugározzanak a külföldi híradók. Ennek érdekében mindent el is követ: a találkozó helyszínéül választott heiligendammi szállodát már hetek óta magas drótkerítés veszi körül, és ismét felfüggesztik a schengeni rendszert, a határokon ellenőrzik a beutazókat.

A globalizáció ellenzőinek egyébként jól jön a német ingyenreklám, mert véget vet politikai elszigeteltségüknek.

Berlinben melegítettek az antiglobalisták
Berlinben melegítettek az antiglobalisták
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.