Szállodától féltik a barlangcsodát

Szálloda építésétől féltik a világszenzációnak számító rózsadombi hévizes barlangot a barlangászok, akik szerint a műemlékvédelem jogsértően adott engedélyt a beruházásra.

Súlyosan veszélyeztetheti a II. kerületi Frankel Leó utcában a Malom-tó étterem mellé tervezett gyógyszálló megépítése a terület alatt öt éve felfedezett, világviszonylatban is egyedülállónak és szenzációsnak számító Molnár János-barlangot. Ha megépül a tervezett szálló, gyakorlatilag lehetetlen lesz folytatni a világ leghosszabb víz alatti hévizes barlangjának számító járatrendszer feltárását - állítja a Rózsadombi Kinizsi Barlangkutató és Hegymászó Egyesület.

Mint arról beszámoltunk, a Dakar-ralikról ismert Szalai Balázs cége kapta koncesszióba az ingatlant az azt korábban kezelő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-től; a tervek szerint akár már az idén megkezdődhet a védett "ál-törökfürdő" romjainak helyreállítása, mellette pedig 13 vendégszobából és három apartmanból álló háromcsillagos fürdőszálló épülne.

A fejlesztésre létrehozott projektcég - amelyben Szalai mellett a főváros gyógyfürdőcége és egy ingatlanfejlesztő kft. is résztulajdonos - tavaly meg is kapta az elsőfokú építési engedélyt, amely szerint az említett fürdőszállón túl a fejlesztést egy második ütemmel is megfejelnék, újabb tízszobás hotelépületet emelve. A barlangászegyesület az építési engedélyt megfellebbezte, szerintük ugyanis azt többszörösen is törvénysértően és megalapozatlanul adta meg a műemlékvédelmi hatóság.

Adamkó Péter, az egyesület elnöke szerint mivel az ingatlan a fokozottan védett barlangrendszer felett helyezkedik el, ráadásul a II. kerületi városrendezési és építési szabályzat szerint barlangvédelmi zónában található, arra semmilyen építési engedély nem adható ki. Azért is tilos volna a telken építkezni, mert az alatt húzódnak a Malom-tavat - és közvetve a Lukács fürdőt is - tápláló források, amelyek ugyancsak védelem alatt állnak. Adamkó szerint azért sem kaphatott volna engedélyt a cég, mert a kérelemhez nem csatolták a geológiai

A Rózsadomb alatt hat nagy barlangrendszer található, amelyek hosszúsága meghaladja a 40 kilométert. A Malom-tavat tápláló és a Lukács fürdőt vízzel ellátó Molnár János-barlangban 2002 őszén fedeztek fel csaknem öt kilométer hosszan világszenzációnak számító járatokat. A Malom-tó melletti "török fürdő" - amely csak utánzat, és valójában egy egyszerű népi gőzfürdő volt - mögött az 1970-es években egy úgynevezett mesterséges tárót építették, hogy a SZOT-szállóból lifttel tudjanak lejönni a fürdőbe a légzőterápiás kezelésre szoruló betegek. A táró építése végül pénzhiány miatt nem fejeződött be. A barlangászok szerint annak egyik oldalsó vágatának kibontásával öt-hat méteren belül elérhető volna a Molnár János-barlang újonnan feltárt legnagyobb terme.
szolgálat hozzájárulását, azaz a hatóságilag előírt földtani viszonyokat sem tisztázták. Annak ellenére, hogy barlangkutatói szakvélemények szerint a fürdőszálló tervezett épülete alatt élő forrásrendszer húzódik.

 

Boór Judit, az építési engedélyt első fokon kiadó Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fővárosi irodavezetője lapunknak az esettel kapcsolatban nem nyilatkozott, mondván, folyamatban lévő ügyről van szó.

A barlangászok 15 hónappal ezelőtt kérelmezték az illetékes hatóságnál a további kutatásokhoz szükséges engedélyt. Adamkó szerint, ha megkapnák a kutatási engedélyt, barlangászati világszenzációval tudnának a nagyközönség elé állni, a még feltárásra váró szakaszokkal ugyanis a már feltárt rózsadombi barlangok teljesen összeköthetőek volnának. Az egyesület első fokon tavaly januárban megkapta ugyan az engedélyt, a BGYH Zrt. azonban fellebbezéssel élt, végleges döntés pedig azóta sincs. Ha megindul az építkezés, semmi esély nem lesz a Molnár János-barlangrendszer további kutatására, amelyből eddig egy öt kilométeres szakaszt sikerült feltárni. "Ha jogerőre emelkedik az építési engedély, az egy egyedülálló természeti kincs bújtatott privatizációját eredményezné, a döntés ellen pedig bírósághoz fogunk fordulni" - tette hozzá Adamkó.

Szerettük volna az ügyben a főváros gyógyfürdőcégének véleményét is megtudni, Mogyorósi Ferenc üzemeltetési főosztályvezető azonban érdeklődésünkre nem tudott érdemi információkkal szolgálni. A BGHY Zrt. tájékoztatása szerint - annak ellenére, hogy résztulajdonosként érintettek a szállóépítésben - nekik nemhogy a beruházáshoz, de még a területhez sincs semmi közük, annak kezelője ugyanis állításuk szerint a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága.

Nem tudtuk elérni az építésiengedély-kérelmet benyújtó Malomtó Török Fürdő Project Beruházó Kft.-t sem, a cégjegyzékben megjelölt címhez a tudakozó szerint tartozó telefonszámon ugyanis a Malom-tó étterem pincére, majd étteremvezetője vette fel a telefont, akik az említett cégről semmit sem tudtak.

A szálloda látványterve
A szálloda látványterve
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.