Olsen és bandája

Ha minden úgy igaz, ahogyan az MTI meg a lapok jelentették, akkor ez az ország tényleg bele fog pusztulni saját magába.

Mert olyan ugyan van, hogy az ember két zsák vasoxid port, ugyanannyi műtrágyát, negyed mázsa káliumnitrátot, több bödönnyi ventillált kénport tárol otthon a kredencében a negyvenöt kiló kristálycukor mellett (anyám annak idején utóbbiból sokkal nagyobb készletet halmozott fel áremelések hírére), még az is előfordulhat, hogy szárítókötél helyett időzített gyújtózsinórt fűz a fregolijába, de már olyan nincsen, hogy a liftben el is dicsekedjen ezzel a legelső ismeretlen lakónak.

Márpedig a hírek szerint Csepelen ez történt. „Jól megcsináltuk, ma este robbantunk”, mondta a liftben egy huszonegy éves ellenálló a mobiltelefonjába a tőle húsz centire álló lakótárs füle hallatára, s nyilván – mert gyenge volt a térerő – eléggé tagoltan, majd másfél óra múlva nagyokat csodálkozott, amikor kommandósok törték rá az ajtót.

De az is lehet, hogy a jövő intellektuális Magyarországának záloga, a Tomcat nevű blogíró médiasztár szólta el magát a liftben, ám ez engem innét már nem nagyon érdekel. Megengedem, maga a világ se nélkülözi a slendriánságot: épp a csepeli eset napján tették közzé, hogy az Egyesült Államokban egy iszlamista terroristacsoport egy közönséges üzletbe adta be lemásolni a dzsihadista DVD-jét, és szintén csodálkozott, hogy pár óra múlva nem tudta bevenni a Fort Dixet; ami azonban ott „terroristák bakijaként" van kommentálva, az nálunk törvényszerű; Olsen és bandája már fel se tűnne a pesti utcákon.

Annak idején én úgy képzeltem, hogy a legnagyobb gazemberség is alapos felkészülést, munkát, fegyelmezettséget feltételez, sőt intellektuális teljesítményt, tehát, hogy a bűnnek is van kultúrája. Diákként az ember azt is megtervezte, s minden részletre erősen ügyelve, hogyan tegyen lekváros kenyeret a tanár székére, és ha hibázott, nagyon szégyellte magát.

Tomcat és társai ellenben már az eset után pár órával hősök lettek a vonatkozó honlapon, egyenesen mártírok, holott csak hülyék voltak, rettentően és véglegesen; tízéves fejjel ezeket az orrukba fűzött láncon vezettem volna akárhová, és jöttek volna, mint a barmok. Továbbá képzeljük el annak az országnak a jövőjét, amelynek szabadságharcosai, rendíthetetlen ellenállói ezerszám dobálják a tojást az ellenségre, de egyszer sem találnak; ez a nemzethalál, nem a multik. Itt már nemhogy az ellenállásnak, de a nagy ívben való beleszarásnak sincs intellektuális fedezete.

Hogy aztán ez abból fakad-e, hogy a munka- s a szellemi kultúra úgyis megszűnt létezni, és az intellektuális foglalatosság maximum háromszavas jelszavak óbégatásában merül ki, vagy pedig fordítva: ha hazaárulózással, meg mocskos-zsidózással hírképessé lehet válni, ebből következően hőssé, mártírrá, akkor minek fektessünk energiát bármiféle egyéb tevékenységbe – azt én nem tudom megmondani. Uj Péter havonta írja le ebben a lapban, hogy ez az ország nem tud pörköltöt főzni, szobát kifesteni, s nemhogy valami újat, jót kitalálni, de a megszokottat se rendesen megcsinálni.

Hogy mást ne mondjak, legutóbb lakásfelújítás után direkt nem a szemét multiknál, hanem becsületes magyar kisiparosnál vettem vécépapírtartót, ami fényes is, dizájnos is, viszont a mester nem sorjázta le a szélét, ennél fogva minden reggel összevagdalt tenyérrel jövök ki a budiból. Ami, mondjuk, csak engem érint, de az intézmények is Tomcat színvonalon működnek és gondolkodnak; jellemző, hogy rendőrségi körökben bravúrként emlegetik a csepeli bombagyártók lekapcsolását, pedig, ha speciel nincs egyetlen lakó se a liftben, vagy éppen süket, némileg másról szólnának a mai hírek.

A csepeli lakásban amúgy mellékkörülményként egy utazóbőröndben emberi csontokat is találtak, ám az illetékesek mindenkit megnyugtattak: a bordák és lábszárak nem Kádár János csontjai, úgyhogy aggodalomra semmi ok.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.