Elnökcsere a SZEF élén - mérsékelt vagy radikális?

Cser Ágnes a jelöltek között A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma pénteken kezdődő kongresszusának meglehetősen nagy tétje van.

Szabó Endre elnök utódjáról szavazó küldöttek arról is döntenek: a radikalizmus irányába halad-e a szövetség, vagy kompromisszumra is hajló vezetőt követnek. Előbbi esetben akár szét is eshet a konföderáció.

A jelenlegi elnök, Szabó Endre többször megerősítette, hogy nem marad a posztján.

A négy hivatalos elnökjelölt között van Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének vezetője, akinek személye erősen megosztja a SZEF tagszervezeteit. Többen attól tartanak, hogy több szervezet kilép a szövetségből, ha – az általunk megkeresett érdekvédők véleménye szerint – a konfrontatív, öntörvényű Cser kapná a legtöbb szavazatot. A kilépések után súlytalanná válhat a konföderáció.

A személyi döntés ugyan csak a tanácskozás második napján, június 8-án várható, de az első nap is feltehetően feszült hangulatban zajlik majd. Több meghatározó tagszervezet vezetője is azt mondta lapunknak: most, amikor a közigazgatás, a munkajogi, előmeneteli rendszer átalakítása, a teljesítmény-értékelés bevezetése kihívást jelent számukra, a szakszervezeti mozgalomnak elméleti és gyakorlati válaszokat kell adni a problémákra.

Nem mindegy tehát, hogy ki vezeti a legnagyobb létszámú – negyedmillió szervezett közszolgálati dolgozót képviselő – konföderációt. Cser Ágnesnek többen a szemére vetik, hogy például a Kossut téri megmozdulásokon nyilvánosan demonstrált a Gyurcsány-kormány ellen, politikai ellenzékként fellépve.

Michalkó Péter, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnöke úgy látja: az, hogy a közszférában nem voltak nagyobb sztrájkok, annak köszönhető, hogy a SZEF a klasszikus szakszervezeti nyomásgyakorlás nélkül is folyamatosan napirenden tudta tartani, politikai kérdéssé tette a közszolgák helyzetét. Ehhez azonban Szabó Endre kompromisszumra hajló személyisége is hozzájárult – a kormány rajta keresztül partnernek tekintette az érdekvédőket.

Szerinte nem véletlen, hogy a miniszterelnök a közelmúltban úgy fogalmazott: „a mi szakszervezeteinknek az a bajuk, hogy nagyobb a befolyásuk, mint a támogatottságuk”. A közszféra mérvadó érdekvédői szerint azért sem lenne szerencsés, ha a személyi változások nem garantálnák a folytonosságot, mert a mindenkori kormánynak is az az érdeke, hogy olyan szociális partnerrel álljon szemben, aki képes tárgyalni és a megállapodást betartani, betartatni.

Az elnöki tisztségre Cser Ágnesen kívül Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára, Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, valamint Lázár András, a Postai és Hírközlési Szakszervezetek Szövetségének vezetője a hivatalos jelölt. Úgy tudjuk, a legtöbb tagszervezet most Fehér és Varga mögött áll.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.