Kormányzati negyed: a Fidesz eseti bizottságot kezdeményez

A kormányzati negyed beruházását vizsgáló eseti bizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz - jelentette be Cser-Palkovics András és Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A Fidesz elképzelései szerint az eseti bizottság ellenőrizné a beruházás előkészítésére és megvalósítására tett kormányzati döntéseket, megvizsgálná a kormányzati negyed célszerűségét és az alkalmazott pénzügyi-finanszírozási-jogi konstrukciókat, felügyelné a projekthez kapcsolódó közbeszerzési eljárásokat és szerződéseket, valamint figyelemmel kísérné a régi kormányzati épületek hasznosítását is - mondta sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András.

A politikus a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a Fidesz  szerint a kormányzati negyed olyan összetett finanszírozást igénylő  projekt, hogy szükség van az előkészítés és a megvalósítás szakmai-pénzügyi-gazdasági kontrolljára.

Kérdésre válaszolva elmondta: javaslatuk szerint a 10 tagú  bizottság elnökét a Fidesz, alelnökeit a kormánypártok delegálnák. A Fidesz így három, az MSZP négy, a KDNP, az SZDSZ, valamint az MDF pedig egy-egy képviselővel venne részt a munkában, díjazás nélkül.

Kormányszóvivő: a Fidesz bizottsági javaslata kisebb garancia

A Fidesz által kezdeményezett eseti bizottság kisebb garanciát jelent a már eddig is működő, a kormányzati negyed előkészítésének minden korábbinál nagyobb átláthatóságát és tisztaságát garantáló megoldáshoz képest - közölte a kormányszóvivői iroda csütörtökön. "A radikális ellenzék javaslata azzal a veszéllyel fenyegetne, hogy a pártpolitikai szempontok uralják el a kormányzati negyed - annak idején még Orbán Viktor által is támogatott - megvalósítását. Jelenleg ugyanis egy, a kormánytól független, elismert szakemberek túlnyomó többségével működő bizottság szavatolja az átláthatóságot" - olvasható a kommünikében.

A kormányszóvivői iroda szerint a Fidesz valójában ezt a független testületet támadja, amikor helyette pártpolitikusokból álló bizottságra bízná a feladatot.

A közlemény szerint a kabinet kidolgozott egy olyan garanciarendszert, amelynek egyik része a kormányzati negyed megvalósulását ellenőrző projekt monitoring bizottság. "Ez a fajta szakmai kontroll és átláthatóság olyan, mint egy széf: garantálja, hogy az adófizetők pénze biztonságban van" - írja a korányszóvivői iroda.

A közlemény megnevezi a projekt monitoring bizottság tagjait. A testület elnöke Görözdi György miniszterelnöki megbízott, tagja Bihary Zsigmond (Állami Számvevőszék), Mihályfi László és Béhm Imre (Budapest Főváros Terézváros Önkormányzata), Bálint Imre (Budapesti Építész Kamara), Gecser Szilvia és Beleznay Éva (Fővárosi  Önkormányzat), Tunyoghy László (Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége), Eltér István (Magyar Építész Kamara), Kassai  Ferenc (Magyar Mérnöki Kamara) és Fegyverneky Sándor országos  főépítész.

A tervpályázat előkészítését illetően szintén a kormánytól független, több nemzetközi hírű szakemberből álló bizottság jelenti a garanciát - tartalmazza a kommüniké. E testületnek szintén Görözdi  György az elnöke, társelnöke Sylvester Ádám (Magyar Építész Kamara), szakmai titkára Keszthelyi Péter (BM Beruházási és Közbeszerzési  Zrt.).

A bizottság tagja Beleznay Éva, Budapest főépítésze, Daniel Libeskind, New York terület-rehabilitációjának tervezője, Hajdu Miklós (Kincstári Vagyoni Igazgatóság), Hans Stimmann, Berlin főépítésze, Josep A. Acebillo Marin, Barcelona főépítésze, ifj. Kálmán Ernő és Tétényi Éva (Magyar Építész Kamara) és Mihályfi  László, a VI. kerület főépítésze.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.