Adakozzon a szemétdombok ellen!

Az 1517-es technikai számot jelölje meg, aki úgy érzi, hogy személyi jövelemadójának egy százalékával legszívesebben az illegális szemtétdombok ellen harcoló alakulatokat támogatná. Bőven van helye a pénznek: az FKF Zrt. tavaly 32 ezer köbméternyi hulladékot vitt el a közterületekről, de sosem éri utól magát.


A fővárosban több tízezer köbméternyi illegálisan lerakott hulladék éktelenkedik. Kupacok csúfítják a városképet, sokszor a zöldterületeken, a foghíjtelkeken, a budai hegyekben, az utak mentén láthat szemétkupacokat-, sőt hegyeket a járókelő. Ezek nemcsak a közvetlen környezetükben lakókat zavarják, de közegészségügyi szempontból sem elfogadható. Az illegális lerakók felszámolása rendkívül költségigényes feladat, melyet egy önkormányzat, illetve a területek takarítását végző közszolgáltató sem tud saját erőből finanszírozni.

Javíthat a helyzeten, hogy 2007t-ől az adózók az illegális hulladéklerakók felszámolására, mint kiemelt közcélra is felajánlhatják május 20-ig adójuk második 1 százalékát a 1517-es technikai szám megjelölésével. Az Országgyűlés a javaslatot egy civil szervezet, a Hulladék Munkaszövetség kezdeményezésére - a Magyarországon 103 kommunális szolgáltatót tömörítő Köztisztasági Egyesülés támogatásával – 2006. decemberében fogadta el.

Budapesten a Fővárosi Közterület fenntartó Zrt, a parkokban a Főkert Zrt., illetve a budai hegyekben a Pilisi Parkerdő Zrt. végzi a takarítási munkákat.

Az FKF Zrt. évek óta küzd, hogy megszűnjenek az illegális lerakók, de „szélmalomharcot” vív: ha egy területet kitakarít, rövid időn belül ismét megjelennek a kupacok.

A társaság tavaly csaknem harminckétezer köbméter illegálisan lerakott hulladékot szállított el és ártalmatlanított.   

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.