Simonyi vezeti majd Einstein egykori intézetét

Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztő mérnök, milliárdos űrturista fogja vezetni azt a princetoni kutatóintézetet, amely egykor Albert Einstein tudományos otthona volt - adta hírül a The Press of Atlantic City.

Simonyi - aki egykor a Microsoft Word és Excel programok fejlesztését irányította - a New Jersey-i Princeton Egyetem mellett működő híres kutatóintézet, az 1930-ban alapított Institute for Advanced Study (IAS) igazgatótanácsának elnöki posztját foglalja el 2008 októberétől. Az elnöki székben a Világbank korábbi elnökét, a 73 éves James Wolfensohnt váltja.

Mint az újság beszámolt, az 58 éves Simonyi - a 2002-ben általa alapított Intentional Software vállalat elnöke - 25 millió dollárért vásárolt magának kéthetes utazást a Nemzetközi Űrállomásra. A világ ötödik űrturistája április 21-én tért vissza a Földre az orosz Szojuz TMA-9 űrhajóval.

Charles Simonyi 1997 óta az amerikai kutatóintézet igazgatótanácsának tagja és ő támogatta az eddigi legnagyobb összeggel, 25 millió dollárral a tudományos műhelyt. Az IAS független magánintézet, a világ egyik vezető elméleti kutatóműhelye, amelynek Einstein 1933 és 1955 között volt a munkatársa és más híres tudósok mellett Neumann János matematikus is tagja volt. Az intézet honlapjának nyitó oldalán a tudományos műhely rangját fémjelző négy tudós között Einstein, Kurt Gödel matematikus és George Kennan történész mellett Neumann arcképe is látható.

Mint az IAS weboldalán olvasható, Charles Simonyi 1996-ban kapcsolódott be az intézet munkájába, azóta egy sor kutatást támogatott például az elméleti fizika területén és jelentős összeget adományozott a matematika karnak.

Peter Goddard, az IAS igazgatója szerint Simonyi egy évtizedes igazgatótanácsi tagsági tapasztalatával, a tudományok mély és széles körű ismeretével, továbbá az üzleti életben elért kiemelkedő eredményeinek köszönhetően, filantrópként "kétségkívül kivételes vezetője lesz az intézetnek". (MTI)

Előttem az utódom: Charles Simonyi és Farkas Bertalan
Charles Simonyi a második és Farkas Bertalan az elsõ magyar ûrhajós
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.