Markovic Platini-idézete a 2012-es lobbiról

Cáfolta a Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS) alelnöke, hogy a szervezet kártérítést kérne az UEFA-tól az április 18-án, Cardiffban elbukott horvát-magyar Eb-pályázat miatt. Ivan Brlekovic kijelentette: Horvátország nem is akart kártérítést a sikertelenségért.

Brlekovic elmondta azt is: az ügyben - szerinte - félreértés történt, amely abból adódhatott, hogy rosszul értelmezték Vlatko Markovic HNS-elnök korábbi nyilatkozatát. Brlekovic nem rejtette véka alá, hogy Markovic valóban kért pénzt, de - mint említette - egészen más célból és megfontolásból. Az elöljáró arra a támogatásra tartott igényt, amelyet az UEFA a saját fejlesztési programjaiból nyújt tagszervezeteinek.

Médiajelentések szerint Markovic három évre visszamenőleg kéri a dotációt, vagyis arra az időszakra, ameddig Horvátország és Magyarország a 2012-es Eb-rendezés házigazdai tisztére aspirált. A HNS a pénzt labdarúgó-oktatási központok létesítésére, és egy futballtábor működtetésére fordítaná. Markovic egyébként április végén fogalmazta meg ominózus nyilatkozatát, amelyből sokan arra következtettek, hogy a HNS kártérítést kér, és a magyarokkal együtt összesen 3,5 millió euróra (865 millió forintra) számít. Az elnök a héten szintén visszautasította a feltételezést, megerősítette viszont, hogy az UEFA-tól pénzügyi támogatást kérnek a már említett projektekhez.

A HNS hetvenéves vezetőjét a napokban megerősítették tisztségében, egyúttal a szövetség legfontosabb döntéshozó testülete, a végrehajtó bizottság ellenszavazat nélkül fogadta el Markovic jelentését a sikertelen Eb-pályázatról, illetve a cardiffi döntésig végzett előkészületi munkáról.

Az ülésen - amelynek részvevői köszönetet mondtak a kormánynak és a parlamentnek a kandidálás támogatásáért - Markovic megismételte korábbi állítását. E szerint Michel Platini UEFA-elnök elismerte neki, hogy Lengyelország és Ukrajna "a politikai-pénzügyi érdekérvényesítő körök kompromisszuma" eredményeként nyerte el a rendezési jogot. Sikert kívánva a lengyel-ukrán tandemnek, a HNS sajnálatát fejezte ki az UEFA döntése miatt, egyúttal jelezte: a társpályázó magyarokat és horvátokat ért jóhiszemű bírálatokat elfogadja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.