Bizonyítékok a hírportálról

Az év elején képes "feljelentő" rovatot hozott létre a Greenfo környezetvédelmi portál, ahová bárki feltöltheti a környezet- vagy természetkárosítást tanúsító felvételeit. A felület működik, a képek is érkeznek, a hatás - vagyis a zöldhatóságok reagálása - azonban még várat magára.

Hogy a fényképes természetvédelem nem halva született ötlet, azt már az eddigi képtermés is ékesen bizonyítja. Sarkadi Péter, a Greenfo főszerkesztője szerint havonta átlagosan 20 felvétel érkezik. Eleinte egyértelműen a környezetkárosításról szóló képek domináltak (a leggyakoribb kategória ma is az engedély nélküli szemétlerakás és -égetés), ám újabban egyre több "jó példa" is kerül a felületre. Vannak egészen különleges felvételek is: a májusiak közül az egyiket egy siklóernyős (vagy bázisugró?) készítette a Szársomlyón, közvetlenül az ugrása előtt: a fotón nemcsak a lába látszik, hanem alatta a félig már szétbányászott és elhordott hegy belseje is.

A valódi izgalmat azért a természet- és környezetpusztítást dokumentáló képek jelentik. Az önkéntes természetőrök nemcsak a felvételeket, hanem a tapasztalt eset fontosabb paramétereit is beküldik. Így tudhatják meg például az érdeklődők, hogy elkeserítő állapotban van a nagytétényi-budafoki Duna-part: mintha valaki egy illegális szemétszállítmány néhány szétszaggatott báláját teregette volna szét a víz mellett, a volt Hunyadi laktanyával szemben. A kép tanúsága szerint a látvány tragikus, és egyértelműen hatósági fellépésért kiált.

Ugyancsak fényképfelvétel igazolja, hogy Kismaros gazdag növényzetű vízpartját valakik nemrég tarra vágták. Mint az esetleírásból kitűnik, valószínűleg a területet gondozó önkormányzat volt a "tettes", mégpedig egy szakértői jelentés alapján, ami az egészségesnek látszó nyárfákat betegnek nyilvánította. Ugyanott látható, hogy a víz felőli gátoldalt az innovatív kivitelező építési törmelékkel látta jónak megerősíteni - a végeredmény leginkább egy illegális sittlerakóra emlékeztet.

Nyíregyháza belterületén "csak" egyetlen fát vágtak ki, ám azt engedély nélkül, és az áldozat az ország egyik legnagyobb és legidősebb nyárfája volt. A vágást egy szándékos láncfűrészes támadás előzte meg, utána már tényleg nem volt más választás, mint a 450 centiméteres kerületű óriás kidöntése. A fa egyébként védett volt (egyszer már kezdeményezték a védettség feloldását, történetesen itt is egy olyan szakvéleményre hivatkozva, amely szerint a törzs beteg, a képen azonban a törzs egészségesnek látszik).

Pomázról egy illegális kecskelegeltetés képeit küldte be egy szemfüles megfigyelő. Az eset csak látszólag bagatell, a kecskék ugyanis egy fokozottan védett természetvédelmi terület növényzetét rágták kopaszra. A beküldő azt is kiderítette, hogy kinek van a környéken annyi kecskéje, amennyi képes a jól dokumentált pusztításra, vagyis az érintett hatóságoknak könnyű dolguk lenne - ha érdekelné őket az ügy. Mint a Környezetvédelmi Főfelügyelőségen érdeklődésünkre elmondták, egyelőre nem tekintik bizonyítéknak a Greenfo képeit, eljárást inkább a közvetlenül, vagy a Zöldpont-irodákon keresztül hozzájuk érkező, hasonló tartalmú megkeresések nyomán indítanak. Böhm András szóvivő ugyanakkor leszögezte: magát a rovatot ismerik, indokolt esetben akár az ott látottak alapján is felléphetnek.

A "feljelentő"-oldal mindenesetre működik, sőt várhatóan bővül is: a tervek szerint a jövő hónaptól MMS-en is fel lehet tölteni a képeket. Fényképezőgép ugyanis nincs mindig a szemtanúknál, viszont ma már minden második mobilban van kamera.

Duna-parti szeméthalom a nagytétényi volt Hunyadi laktanyánál
Duna-parti szeméthalom a nagytétényi volt Hunyadi laktanyánál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.