A Hochtief az úr Ferihegyen

Új tulajdonoshoz került a Budapest Airport, miután a német Hochtief vezette konzorcium tegnap aláírta a részvények adásvételéről szóló szerződést az angol BAA-vel. A Ferihegyi repülőteret üzemeltető cég 75 százalékát másfél évvel ezelőtt adta el a magyar állam a BAA-nek 1,255 milliárd fontért, akkori árfolyamon 464,5 milliárd forintért.

A BAA-t azonban tavaly nyáron felvásárolták, és az új tulajdonos néhány külföldi érdekeltség, köztük a Budapest Airport eladásával igyekszik csökkenteni felhalmozott adósságát. Így került képbe a Hochtief, amely már a privatizációs pályázaton is indult, ám végül a második legjobb ajánlatot tette. A Hochtief most 1,3 milliárd fontot fizet a részvényekért két részletben, most és 2011-ben.

A Hochtief legalább olyan lehetőségeket ígér Ferihegynek, mint a BAA. Akkor a világ legnagyobb repülőtér-üzemeltetőjének megjelenése arra jelentett esélyt, hogy Ferihegy a régió jelentős gyűjtő-elosztó központjává váljon. A BAA tavaly nyári felvásárlását követően ugyan nem állt meg az élet a fővárosi légikikötőben, de a fejlesztéseknek nem tett jót a bő féléves átmeneti időszak. A Hochtief azért nyit újabb perspektívát, mivel a német cég Európa egyik legnagyobb építőipari társasága, amely nyilván örömmel önti betonba álmait Ferihegyen. A Hochtief Airport nevű leánycég eddig inkább csak tőketársként szállt be repülőtéri ügyletekbe, Ferihegyen azonban már többségi tulajdonosként bizonyíthat - elvileg további 73 és fél évig.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.