Szolgáltató központot hoz Debrecenbe a T-Systems

Nemzetközi informatikai szervizközpontot alakít ki július elsejével Debrecenben a Deutsche Telekom tulajdonában lévő T-Systems. Az erről szóló megállapodást Kósa Lajos polgármester és Franz Grohs, a T-Systems közép- és kelet-európai üzleteinek felelőse írta alá tegnap.

A német T-Systems az informatikai és telekommunikációs ágazat egyik vezető európai szolgáltatója, amely 2006-ban több mint húsz országban 12,6 milliárd eurós forgalmat ért el. A cég budapesti központtal már jelen van Magyarországon: a fővárosban jelenleg csaknem négyszáz dolgozót foglalkoztat. Debrecenben ez év végére csaknem száz dolgozót szeretnének alkalmazni, de a cívisvárosi munkahelyek számát idővel több százra kívánják bővíteni. A debreceni egységnél ugyanolyan munka folyik majd, mint a cég más, világszerte megtalálható központjaiban: a T-Systems informatikai vagy telekommunikációs szolgáltatásait igénybe vevő ügyfeleit szolgálják ki telefonon és interneten, azaz "távolról menedzselhető" segítséget nyújtanak számítógép-felhasználóknak és rendszergazdáknak. Ebből következően magasan kvalifikált, németül és angolul jól beszélő munkaerőre van szükségük.

Franz Grohs kijelentette: hosszú távra kívánnak berendezkedni Debrecenben, amelyre elsősorban amiatt esett a választásuk, mert jó együttműködést tudtak kialakítani az önkormányzat és a Debreceni Egyetem vezetésével. A cég képzéseket indít középiskolások és egyetemisták számára, nyári egyetemet szervez friss diplomásoknak, és ösztöndíjat ad a legkiválóbbaknak. Arra a kérdésre válaszolva, miszerint azért terjeszkednek-e Magyarországon, mert a Deutsche Telekom Németországban jelentős létszámcsökkentésekre kényszerült, Grohs azt válaszolta: a magyarországi beruházás nincs összefüggésben az anyacég németországi helyzetével.

Kósa Lajos szerint minden segítséget megadnak a cégnek a munkaerő-felvételhez, a szükséges tréningekhez, közreműködnek a megfelelő irodai létesítmények kiválasztásában is. A T-Systems tartósan munkát adhat a magasan képzett szakembereknek, csökkentve ezzel a diplomások elvándorlását. Nagy János, az egyetem rektora elmondta: hallgatóik közül kerülhetnek ki a cég munkatársai, akiknek a T-Systems megjelenése a tanrendbe is beilleszthető, kreditpontokat érő gyakorlati képzés lehetőségét teremti meg.

l A telefonos ügyfélszolgálati vagy szerviztevékenységre alkalmas fővárosi munkaerő-kínálat zsugorodása miatt a cégek egyre gyakrabban telepítik szolgáltató központjaikat vidéki, főleg egyetemi városokba, ahol nagyobb a munkanélküliség, és a kisebb konkurencia miatt még kevésbé kell attól tartaniuk, hogy az általuk kiképzett dolgozó kissé magasabb fizetésért odébbáll. Az EDS Szegedre, a Budapest Bank Békéscsabára, a BUW Holding GmbH pedig Pécsre települt. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.