Közgázos háziversenyként ért véget a Bankstars

Az ország tizenegy gazdasági képzést folytató felsőoktatási intézményéből indult negyven csapatból végül a Budapesti Corvinus Egyetemről érkezett tíz társaság viaskodott az első helyért és a Jövő bankára címért a harmadik bankszimulációs verseny döntőjében.

Rossz makrogazdasági körülmények között átvett, tőzsdén jegyzett európai középbankod van, 200 milliárd eurós mérlegfőösszeggel. Tedd jövedelmezővé, mindegy, hogyan, csak ne vidd csődbe. Minderre - papíron - másfél év áll rendelkezésre.

Hat héttel ezelőtt az ország tizenegy felsőoktatási intézményéből negyven csapat - majd kétszáz, pénzügy, számvitel vagy befektetéselemző szakos negyed- és ötödéves hallgató - látott neki a feladvány megoldásának az idén harmadik alkalommal megrendezett - a Raiffeisen Bank, a Nemzetközi Bankárképző Központ, valamint az AIESEC által szervezett - Bankstars verseny keretében. A játék során használt Interbank szoftvert a Bankárképző rendszeresen használja a banki tréningeken. Mivel több versenyző a tavalyi megmérettetésen is részt vett, Király Júlia, az NBK vezérigazgatója meg is jegyezte: akivel jövőre valamelyik kereskedelmi bank tréningjén munkavállalóként találkozik, hazaküldi, mert behozhatatlan előnyhöz juttatná csapatát.

Az első fordulók az interneten zajlottak, a résztvevőknek az NBK által kidolgozott feladatokat kellett megoldaniuk. A csapatoknak, amelyek egy-egy bank menedzsmentjeként működtek, először is meg kellett határozniuk, milyen stratégiával érhetik el a kitűzött célokat. Ezt követően pedig az egy-egy negyedévnek megfelelő fordulókon meg kellett valósítaniuk az elképzeléseket, miközben folyamatosan változott a gazdasági környezet. A bankszimulációs program ennek minden lényeges területét modellezi - a versenytársak tevékenységét is beleértve. A csapatok teljesítményét a Bankárképző munkatársai speciális szoftver segítségével értkelték. A végső megmérettetésen pár perc alatt értesültek a versenyzők döntéseik következményeiről. A sorrend felállításához a bankok pénzügyi mutatóit elemezték. Az eredményt nagyban befolyásolta az utolsó forduló után tartott prezentáció, amelyben a csapatok bemutatták tevékenységüket. A verseny logikája szerint ez a részvényesi közgyűlésnek felelt meg, és a menedzsmentnek elég meggyőzőnek kellett lennie ahhoz, hogy maradásra bírja a befektetőket.

Ez a csapatoknak többé-kevésbé sikerült is: általában komolyan vették a szituációt. Gabler Gergely, a harmadik helyezett Rafinált csapat tagja például vezérigazgatóként bemutatkozva tartotta meg előadását. De olyan négyes is akadt, amely nem hozott prezentációt - képviselője három mondatban öszszefoglalta másfél éves tevékenységüket, majd átadta a szót a részvényeseknek: kérdezzenek, ha valamire kíváncsiak.

A kiinduló helyzet elemzése után a csapatok jórészt hasonló lépésekre szánták el magukat: eladták állampapír-állományukat, a letéti jegyek helyett olcsóbb forrásokból, például megtakarítási számlákból, elsőbbségi részvénykiadásból finanszírozták befektetéseiket. Igyekeztek mielőbb megszabadulni a rosszul jövedelmező termékektől, és komoly összegeket fordítottak az informatikai eszközök fejlesztésére. Többen agresszív marketingkampány indításától reméltek jelentősebb piaci javulást elérni.

A bankok többsége bevallottan a részvényesek elvárásainak szeretett volna megfelelni. A nyertes DP Morgan Bank menedzsmentje összesítésben a legjobb árfolyamot érte el, miközben a pénzintézet termékstruktúráját úgy alakították át, hogy a legkisebb ráfordítás és kockázat mellett a legnagyobb jövedelmezőséget érjék el. - A stratégiát tulajdonképpen csak finomítanunk kellett, mivel tavaly is hasonló lépésekkel nyertük meg a versenyt - mondta Koreck Ferenc, a csapat egyik tagja.

A drága jelzáloghitelek, az értékpapírosítás és a megtakarítási számlák reklámozása a második helyezett DögCASHelyűk Bank stratégiájában is előkelő szerephez jutott. - Természetesen ha a játék nem meghatározott időkeretben zajlik, mi is óvatosabbak vagyunk, és más döntéseket hozunk, így azonban a rövid távú haszon érdekében dolgoztunk, és bonyolult modellezés helyett többnyire a józan eszünkre támaszkodtunk - mondja Szathmáry Balázs, a Corvinus ötödéves befektetéselemző szakos hallgatója.

Volt, aki a játék során elkövetett hibákról is beszámolt a részvényeseknek. A Fecske Bank forrásszükséglete hibás felmérése miatt jegybanki hitelre szorult az első negyedévben. A csapat becsületére legyen mondva, a döntőben ledolgozták az ebből származó hátrányukat. A NeverOddOrEveN elnevezésű társulat pedig a marketingbüdzsé túlfutását és az osztalékfizetési ráta kezdeti alultervezését említette.

- A csapatok a döntőben a hazai makrogazdasági környezet modelljében küzdöttek, és azokat a stratégiákat választották, amelyek között a pénzintézetek tallózhatnak, ha mérsékelni akarják a konvergenciaprogram okozta veszteségeket, és továbbra is növekedni szeretnének - mondta Király Júlia. Felcsúti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója megítélése szerint is jó tréning a verseny az életre, mivel a pénzügyi szolgáltatói szektor kellemetlenül kiegyenlítődik, a banki termékek, az árak és az árazási technikák is igen hasonlóak. Hosszú távon csak az ügyfélkötődés kialakítása jelenthet versenyelőnyt, ehhez pedig elkötelezett, jól képzett munkatársak kellenek.

- A Bankstars kiváló terep a tehetségek fölkutatására. A lakossági piac bővülése miatt hiány van a hitel- és kockázatelemzőkből, a brand menedzserekből, értékesítőkből - mondja Rigó Imre, a Raiffeisen humánpolitikai osztályának ügyvezető igazgatója. Sokszor 10-15 álláskeresőt is meghallgatnak, mire egy-egy pozíciót be tudnak tölteni. Tavaly a Bankstars résztvevői közül hatan kerültek be trainee programjukba, és nyolcan kaptak állást a banknál.

A versenyzők jó része még nem tudja, mihez szeretne kezdeni a diploma megszerzése után, diplomatikusan csak anynyit mondtak: az ajánlatok mérlegelése után döntenek.

Taroltak a svédek a 24 órás programozóversenyen

Svéd sikert hozott a BME nemzetközi 24 órás programozóversenye. Tizenegy ország harminc csapatából a Fredrik Niemelä, Mattias de Zalenski, Per Austrin összeállítású svéd egység került ki győztesen, és a második és a harmadik helyet is a svédek foglalták el. A nemzetközileg elismert Challenge24 hetedik alkalommal zajlott le a Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete és a Simonyi Károly Szakkollégium közös rendezésében. A feladatokat Darabos Dániel és Németh András, a BME doktorandusz hallgatói készítették. A csapatok egy-egy virtuális űrhajó fedélzetére kerültek. Mozgásképtelen gépeik űrbeli koordinátái számukra ismeretlenek voltak; a radart, illetve a hajtóműveket maguknak kellett elkészíteniük. Hasonlóképp, hálózati úton szerelhették fel az elengedhetetlen pajzsokat, lézerágyúkat, illetve torpedókat. Az univerzumot a versenyzőkön kívül az ellenséges alien kwargok népesítették be, ők őrizték a bolygókon a kincseket. Pontokat a játékosok a kincsek gyűjtésével és a kwargok, illetve egymás megsemmisítésével szerezhettek. A nyertes svédek az űrben eltelt egy nap alatt a bolygók felét bejárták, az azokat őrző kwarg hajókat megsemmisítették, és így ők készítették el a legteljesebb csillagtérképet.Az 5000 euró összértékű díjakat az első tíz csapat között osztották ki a rendezők.

A résztvevõk tudják, nem lesz gondjuk az elhelyezkedéssel
A résztvevõk tudják, nem lesz gondjuk az elhelyezkedéssel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.