Uniós pecsét a fejlesztési terven

Tegnap délután rákerült az unió pecsétje az Új Magyarország fejlesztési tervre. Ezzel végleg eldőlt, hogy az egyes ágazatokra és régiókra mekkora közösségi támogatás jut az elkövetkező hét évben.

A hazai középtávú fejlesztéspolitika hangsúlyait rögzítő dokumentumot Bajnai Gordon kormánybiztos és Danuta Hübner, az Európai Unió regionális biztosa véglegesítette tegnap a németországi Hofban. Bajnai Gordon az esemény után a Népszabadságnak úgy fogalmazott, hogy az ünnepélyes aktussal az unió lényegében jóváhagyta a magyar kormány - a reformokkal kéz a kézben járó - modernizációs céljait.

- Innentől kezdve már hivatalosak és fixek azok a pénzügyi keretek, amelyekből 2013-ig az egyes ágazatok és régiók támogatásra számíthatnak - tette hozzá a politikus. Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarország közte volt annak az öt élen járó országnak, amelynek fejlesztési tervére az unió az első körben rábólintott tegnap.

Az egyeztetések ettől függetlenül folyamatosan zajlanak hazánk és az unió között, hiszen az ágazati és régiós büdzsék - vagyis az úgynevezett operatív programok - belső arányai még nem dőltek el. Bajnai Gordon szerint a nyár első felében ezek a tárgyalások is lezárulhatnak, s attól a pillanattól kezdve a megpályázható források nagyságrendje is ugrásszerűen nő majd.

A kormánybiztos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar kormány mindezzel párhuzamosan már 18 uniós pályázatot is kiírt, vagyis közel 60 milliárd forintnyi támogatás már ma is megpályázható - sőt, több mint 250-en már nyertek is.

 Mire? Mennyit?
Gazdaságfejlesztés 690
Közlekedési beruházások 1703
Humán közszolgáltatások modernizációja 966+539
 Környezetvédelem és energiagazdálkodás 1140
Államreform 41
E-közigazgatás 100
Fejlesztési intézményrendszer kiépítése, működtetése 87
Nyugat-Dunántúl régió 128
Közép-Dunántúl 140,5
Dél-Dunántúl 195
Dél-Alföld 207
Észak-Alföld 270
Észak-Magyarország 250
Közép-Magyarország 419
Ennyit kapunk végül (milliárd forintban, kerekítve)

Ez összesen valamivel kevesebb mint 7000 milliárd forint. Ehhez a következő hét évben hozzájön még mintegy 1300 milliárdnyi támogatás az Új Magyarország vidékfejlesztési terven keresztül - így jön ki a sokat emlegetett 8000 milliárd.


Hétezermilliárdot érõ kézfogás - Danuta Hübner és Bajnai Gordon a németországi Hofban
Hétezermilliárdot érõ kézfogás - Danuta Hübner és Bajnai Gordon a németországi Hofban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.