Számvevőszéki bírálat a kórházaknak

Követhetetlen a gyógyszerek kórházi nyilvántartása, nem tudni, mekkora egy beteg gyógyszerköltsége, nincsenek közbeszerzési eljárások - ezek az ÁSZ jelentésének legfőbb megállapításai. A kórházi vezetők mindezt vitatják.

Közbeszerzési eljárás nélkül vásárolnak gyógyszereket, az ingyen kapott készítményeket nem mindig tartják nyilván, s nem lehet tudni azt sem, mennyi is egy betegség gyógyszerköltsége. A kórházi patikák kétharmada nem felel meg az előírásoknak. Nem lehet tudni, hogy mekkora a kórházak gyógyszerfelhasználása - így foglalható össze az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most nyilvánosságra került jelentése.

A 121 intézményben végzett vizsgálat kifogásolja, hogy a gyógyszercégektől kapott rabattok (a vásárlás fejében adott ingyengyógyszerek), az adományok és a termékminták az intézményeknél gyakran nincsenek nyilvántartva. E téren 16 kórház gyakorlata volt jogszabálysértő. Elmaradnak a közbeszerzések, a vizsgált 121 kórházból 31, a 44 onkológiai centrumból pedig 32 intézmény egyáltalán nem folytatott le ilyen eljárást - áll az ÁSZ jelentésében. Elmarasztalja az onkológiákat azért is, mert a fölhasznált gyógyszerek többnyire nincsenek Magyarországon törzskönyvezve az adott daganattípusra.

A jelentést az érintettek vitatják.

Rácz Jenő és Csiba Gábor, a felmérésben részt vevő veszprémi, illetve a miskolci kórház igazgatója a jelentés legnagyobb tanulságának azt tartja, hogy drámaian csökkentették a kórházak gyógyszertartalékait: a 8-11 napra elegendő tartalék ugyanis semmilyen biztonsági hátteret nem ad. Rácz szorgalmazza annak tisztázását, hogy kell-e biztosítani a betegeknek azokat a gyógyszereket is, amelyeket olyan betegségekre szednek, amelyeknek nincs köze a kórházban kezelt problémához.

A kórházi gyógyszertárakkal kapcsolatban a jelentés megállapítja, hogy ezek jelentős része csak ideiglenes engedéllyel működik. Higyisán Ilona, a kórházi gyógyszerészek szervezetének vezetője több megállapítást vitat. A BajcsyZsilinszky Kórház gyógyszerésze maga is részt vett az elemzésben, de szerinte nem igaz, hogy baj lenne a nyilvántartásokkal, a közbeszerzés pedig lényegében kivitelezhetetlen a kórházi gyógyszereknél.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.