"A szeretet és a megértés országát akarjuk"

Magyarországon a szeretet, a demokrácia és a megértés országát akarjuk, Magyarországon ne mások mondják meg, milyennek kell lennünk - mondta az MSZP Békelánc elnevezésű rendezvényén Gyurcsány Ferenc, akit beszéde közben ellentüntetők fütyüléssel, pfujolással és tojásdobálással próbáltak megzavarni.

A pártelnök-kormányfő a Cipők a Duna-parton emlékműnél mondott beszédében úgy fogalmazott: akik csak dobálni tudnak, gyávák és nem demokraták. El fog jönni a mi időnk, mert akik kiabálnak, szomorúak lesznek, mert veszíteni fognak - mondta. "Mi is Magyarország vagyunk!" - fogalmazott a politikus az ellentüntetők folyamatos fütyülése és a rendezvény résztvevőinek "Nem félünk!" kiáltásai közepette. Beszédében azt mondta, nem gyűlölni akarnak, így azokat sem gyűlölik, akik pfujolnak, vagy éppen dobálnak, mert - mint hozzátette - ismerik a mondást: ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel.

Sípolással, fütyüléssel, elfordulással kezdődik, aztán gyilkosságokkal folytatódik, és marad a szégyen - fogalmazott beszédében a miniszterelnök, hozzátéve, el lehet dönteni, mit akarunk látni a Dunában: a békésen hömpölygő folyót, vagy sokak sírját. Beszéde végén az MSZP-elnök, kormányfő úgy fogalmazott: az élet védelmének parancsa azt diktálja, hogy a nyugalom és a béke legyen az úr ebben az országban.

A beszédét befejező Gyurcsány Ferencet ezután ugyanúgy fütyülés és bekiabálás, illetve taps kísérte, mint a rendezvény kezdetén. A miniszterelnök beszéde végén végigsétált a pesti alsó rakparton, több emberrel kezet fogott. A megemlékezés résztvevői "Csak így tovább!", "Kitartás!", "Köszönjük Feri" szavakkal bíztatták a miniszterelnököt, és néhányan végigkísérték a rakparton. Gyurcsány Ferenc a Parlament északi bejáratánál köszönt el a rendezvény résztvevőitől.

A rendezvényen kisebb-nagyobb szóváltás alakult ki a résztvevők és a Gyurcsány Ferencet kifütyülők között. Egy, a miniszterelnökkel szimpatizáló férfi például a nemzeti lobogót az ellentüntetők felé mutatva azt kiáltotta: "Ez a miénk is!" A miniszterelnököt szidalmazó ellentüntetők a kormányfő beszéde alatt többször is az "Elkúrtad! Táncolj, Feri!" rigmust skandálták.

A rendezvény végére újabb golyóálló-mellénnyel, gumibottal és védőpajzzsal felszerelt rendőri csapatok érkeztek az Országház és a Miniszterelnöki Hivatal közötti részre. A Parlament főbejárata előtt 100-120 a Kossuth térről jól ismert ember gyűlt össze.

A szocialista párt kirekesztés elleni rendezvényén a szervezők tájékoztatása szerint nyolcezren, de egy másik, ugyancsak a szervezőktől érkezett, viszont rendőrségi forrásokra hivatkozó információ szerint közel 15 ezren vettek részt.

Négy embert állítottak elő a rendőrök

Három embert jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség, szabálysértés miatt állított elő a BRFK az MSZP budapesti szervezete által szervezett Békelánc elnevezésű fáklyás felvonulás kezdete előtt - mondta Bálint Gabriella, a BRFK sajtóügyeletese.

Arról is beszámolt, hogy egy embert, akit eltűnés miatt köröztek, akkor állítottak elő, amikor a Kossuth térre szervezett demonstráció résztvevői gyülekeztek.

Több ezren írták alá a zéró tolerancia kiáltványt

Gyurcsány Ferenc április 16-án, a holokauszt emléknapon, napirend előtti felszólalásában jelentette be kezdeményezését: a gyűlöletkeltéssel, a kirekesztéssel szemben zéró toleranciát hirdető kiáltvány aláírására kérte az Országgyűlés tagjait.

A kiáltvány a zéró tolerancia elvét hirdeti meg mindazokkal szemben, akik gondolataikkal, szavaikkal és cselekedetekkel kirekesztenek, gyűlöletet szítanak, és akik vallási, faji, származási vagy nemi alapon különbséget tesznek ember és ember, magyar és magyar között. A kiáltványt a pesti alsó rakparton, a Cipők a Duna-parton emlékmű közelében elhelyezett molinón írhatták alá a fáklyás felvonulás résztvevői.

Rónai Judit, az MSZP sajtófőnöke elmondta, hogy a molinót az MSZP vérmezői politikai központjában helyezik el. Az MSZP Békelánc elnevezésű rendezvénye előtt a kiáltványt a többi között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Suchman Tamás szocialista országgyűlési képviselő, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke, valamint Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is ellátta kézjegyével. 

A Jobbik magyargyűlölet ellen demonstráltA Kovács Béla szobránál tartott tüntetésen Nagy Ervin, a párt országos választmányának elnöke újságírók előtt elmondta: azért szervezték a demonstrációt, mert úgy gondolják, hogy "Magyarországon jelen van a rasszizmus, mégpedig a magyarellenesség". >>>

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.