Kevesebb panasz érkezett az ombudsmanokhoz

A korábbi éveknél kevesebb panasszal éltek az emberek az ombudsmani hivatalnál - közölte Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese, a tavalyi évre vonatkozó beszámolójában a parlamentben.

Takács Albert elmondta: 2006-ban 4038 ügyben több mint ötezer panasz érkezett az ombudsmani hivatalhoz, vagyis folytatódott az a tendencia, hogy egy ügyben több panaszt is megfogalmaznak az emberek.

Kiemelte: még mindig sokan fordultak hozzá a bíróságok eljárását érintő panaszokkal, ez az összes kifogás tíz százalékát teszi ki. Sokan sérelmezik, hogy túl gyakran változnak az adó- és pénzügyi jogszabályok. A rendőrség tevékenységével kapcsolatban tavaly majdnem nyolcvannal kevesebb panasz érkezett. Takács Albert hozzátette: a büntetőeljárások során a védelemhez való jog sérelmét kifogásolják a legtöbben.

A tavaly őszi eseményekkel kapcsolatos rendőri fellépés miatt érkezett beadványokról az ombudsman helyettese elmondta: a kifogások egy része bűncselekmény volt, amelyben nem járhattak el, másik részében azonnal állást foglaltak, de nem volt megállapítható, hogy a jogsértés megtörtént-e. A beadványokkal összefüggésben Takács Albert vizsgálatot is folytatott, de ez csak a következő évi beszámolóban lesz benne, mert nemrég zárult le.

Mint elhangzott, tavaly is azt tapasztalták, hogy a gyermekjogok biztosítása szempontjából a legrosszabb megoldás a bentlakásos intézmények működtetése. A helyettes ombudsman véleménye szerint még több nevelőszülőre, pótszülőre lenne szükség.

Takács Albert beszélt az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tavalyi tevékenységéről is, mivel Lenkovics Barnabást időközben alkotmánybírónak választották.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az ellátás színvonalára érkezett panaszok miatt többször is vizsgálta a bentlakásos intézményeket, mert az idős emberek helyzete különösen kiszolgáltatott. Lenkovics Barnabás az ilyen intézmények alapításánál az állami szerepvállalást tartotta fontosnak - jelezte Takács Albert.

Tájékoztatása szerint több vizsgálat zajlott az onkológiai betegek ellátásáról és az orvosi ügyeletekkel kapcsolatban is.

A környezetvédelem területén az építkezéseknél okozott környezeti károkat, a szabadtéri rendezvények zajterhelését, valamint a közlekedés miatt keletkező környezeti károkat kifogásolták az emberek - mondta a helyettes ombudsman. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a zöldhatóságok működtetésére nincs elég pénz, ezért nem tudnak elég hatékonyan működni.

Takács Albert felhívta a figyelmet arra, hogy a szélsőséges időjárás miatt nagyobb állami figyelemre van szükség a vízügy- és a katasztrófavédelem területén.

Péterfalvi: duplájára nőtt az adatvédelmi panaszok száma

Duplájára nőtt az adatvédelmi biztoshoz tavaly beérkezett panaszok száma. Erről a  2006-ra vonatkozó beszámolójában beszélt Péterfalvi Attila szerdán a parlamentben. Az adatvédelemre, az információszabadságra és a jogszabály-véleményezésre egyaránt érvényes a panaszok számának növekedése - fejtette ki Péterfalvi Attila.

Az adatvédelmi biztos kitért arra, hogy munkájában tavaly az  eddigiek mellett megjelentek a határokon átnyúló vizsgálatok és a nemzetközi kötelezettségek.

(forrás: MTI)

 

Takács Albert
Takács Albert
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.