Világelső lehet a Thomson-Reuters

A kanadai Thomson és a brit Reuters házasságából elektronikus adatszolgáltató birodalom jöhet létre. Pénteken még csupán azt jelentette be a Reuters, hogy kérője akadt, ám a piaci elemzők már akkor tudni vélték, hogy az elektronikus adatszolgáltató és értékpapír-kerekedési platform, a kanadai Thomson a titokzatos befektető.

Kedden aztán a két cég megerősítette a hírt, sőt megtoldotta azzal, hogy már tárgyalnak a frigy részleteiről. Az 1934-ben egy napilappal indult, majd médiabirodalommá és elektronikus szolgáltatóvá vált Thomson 8,8 milliárd fontot ajánl készpénzben és részvényben a 156 éves Reuters hírügynökséget is magába foglaló csoportért.

Az új cég a Thomson-Reuters nevet kapja, vezérigazgatója a brit társaság főnöke, Tom Glocer marad, míg Richard Harrington, a kanadai cég elnök-vezérigazgatója visszavonul. A Thomson és a Reuters pénzügyi hír- és adatszolgáltató részlegét továbbra is Reutersnek hívnák.

A házasság nyomán a világ legnagyobb pénzügyi hír- és adatszolgáltató társasága alakulhat ki, amelynek árbevétele elérheti a 11 milliárd dollárt. Jól kiegészítik egymást: a Thomson Észak-Amerikában, míg a Reuters inkább Európában hozza össze bevételeinek többségét. A Thomson-Reuters az élénkülő elektronikus adatszolgáltató piacból 34 százalékos részesedést hasítana ki, vagyis megelőzné a Bloomberget, s jócskán elévágna a Dow Jonesnak, amely május elsején kapott ötmilliárd dolláros felvásárlási ajánlatot a News Corp. fejétől, Rupert Murdochtól. A News Corp. nagy étvágyát jelzi, hogy tegnap a MySapce révén fotómegosztó portált vett.

A Reuters londoni központja
A Reuters londoni központja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.