Remény a tartós északír megbékélésre

Nem lett volna szabad elfecsérelni a "történelmi" kifejezést az elmúlt években Észak-Írországgal kapcsolatban. Az új, a hatalom megosztásán, az egymással szemben álló protestáns és katolikus közösség együttműködésén alapuló kormány tegnapi megalakulása feltétlenül megérdemli a megkülönböztető jelzőt.

A stormonti parlamentben megrendezett ünnepség jelentőségét aláhúzta, hogy alighanem ez volt Tony Blair utolsó hivatalos útja, mielőtt várhatóan csütörtökön bejelenti viszszavonulását a Munkáspárt éléről. A kormányfő életrajzában kitüntetett helyen szerepel az északír megbékélés, amely a kulcsfontosságú 1998. március 10-i "nagypénteki egyezmény" óta hullámvasútszerű fejlődési utat járt be. A részleges autonómiát közel öt éve függesztették fel.

A nap főszereplője, Ian Paisley tiszteletes, az északír kormány feje ironikusnak nevezte, hogy ő, 81 éves korában új felelősséget vállal magára, míg az 54. születésnapját vasárnap betöltött Blair lemondásra készül. Az új kormányfő és vele egyenrangú helyettese, Martin McGuinness, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) egykori tagja, a Sinn Fein egyik vezetője egyaránt reményét fejezte ki a hatékony együttműködésre, amely "békét és virágzó gazdaságot hoz Észak-Írországnak".

Az agg protestáns politikus emlékeztetett arra, hogy a nagypénteki megegyezés idején megvetés tárgya volt, sőt őrizetbe vették, amiért "nem alkudott meg". McGuinness elismerte, hogy az út "kanyargós és nehéz" lesz, de az "izgalmas kihívásnak eleget kell tenni".

Tony Blair esélyt lát arra, hogy a tartomány "megszabaduljon a történelem bilincseitől". A "világ minden konfliktusa szempontjából leckeértékűnek" nevezte, hogy az emberek szkepticizmusa, sőt tiltakozása ellenére sikerült öszszeboronálni a republikánus és lojális erőket. "A vezetők mindenképpen szerepet játszottak, de az érdem végső soron az északír lakosságé, amely nagy jót tett az optimisták ügyének". Az északír megbékélés folyamatában példátlanul szoros együttműködés alakult ki az Egyesült Királyság és az Ír Köztársaság között, melynek kormányfője, Bertie Ahern május 24-én méretteti meg magát a választópolgárok előtt, sütkérezve a belfasti siker fényében.

Paisley tiszteletes 81 évesen kezd kormányozni
Paisley tiszteletes 81 évesen kezd kormányozni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.