Pálcika és villa

A Pálcika vagy villa: hogyan fogyasszuk Kínát bulváros címre rácáfolva okos előadások taglalták tegnap a Demos Magyarország Alapítvány által szervezett konferencián, hogy a magyar vállalkozók miként tudnák hasznosítani a kapcsolatokat a világ negyedszázada leggyorsabban fejlődő országával.

A kiindulópont, hogy Kína külkereskedelmi többlete az idén túllépheti akár a 250 milliárd dollárt is, s a pekingi vezetés szándéka az import bővítése, különösen a szellemi tudás átvételével. Az Orbán-kormány Kína-ellenessége után Medgyessy Péter, majd Gyurcsány Ferenc megtette az első lépést a politikai ajtónyitással.

Dessewffy Tibor, az alapítvány elnöke bevezetőjében úgy vélte, hogy Magyarország öszszekötő kapocs lehet a kínai befektetők számára Európában, ám intézményi megoldásokkal is segítenie kell, hogy Kína a prioritások közé emelkedhessen. Göncz Kinga külügyminiszter nyomatékosította, hogy látogatásán egyértelmű készséget tapasztalt a kapcsolatok bővítésére. Szerinte a szeptembertől induló magyar évad Kínában módot nyújt országimázsunk javítására, akárcsak részvételünk a 2010-es sanghaji világkiállításon.

Különösen a környezetvédelmi technológiák és az élelmiszer-gazdaság terén lát lehetőséget a magyar vállalkozók számára a kínai piacon Huszty András kormánymegbízott. Így említette a magyar részvétellel működő belső-mongóliai liba- és kacsafarmot, amelynek kapacitása 2010-re meghaladja hazánk teljes termelését. Tavaly egyébként a 3,8 milliárd dolláros kínai exporttal szemben csak 760 milliós magyar kivitel állt. Lenne fogadókészség, a magyar árukínálat a gond.

A konferencia kétszáz fős hallgatóságának újat mondott Kína tudományos innovációs fejlődéséről James Wilsdon, a Demos London egyik igazgatója. A kínai felső vezetésben sok a műszaki végzettségű: a pekingi egyetemi központban több műszakit képeznek, mint Nyugat-Európában. Isaac Mao, a United Capital Investment Group alelnöke - akit a kínai blogozók egyik úttörőjeként mutattak be - vázolta, milyen mély társadalmi változások formálódnak az országban. Diverzifikálódnak a szociális érdekek, hiszen több mint negyvenmillió kis- és közepes magánvállalkozás létezik. Erősödnek a helyi kezdeményezések, a nem kormányzati szervek, hat az internet, a mobiltelefon. Vitába száll azokkal, akik ma is az egypártrendszer vezette központi kormányzás teljhatalmára egyszerűsítik le Kínát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.