Moszkva varsói emlékműcsatára készül

A tallinni emlékműháború áttevődhet más közép-európai államokba is. Orosz-lengyel nyilatkozatháború dúl.
- Senki nem avatkozhat bele, hogy milyen nevet adunk utcáinknak, s hogy a lengyel városokban miféle emlékművek állnak - mondta kedd reggeli rádióinterjújában

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő. Ezzel válaszolt a szinte fenyegető hangú orosz megnyilvánulásokra. Nemrég ugyanis a lengyel kulturális miniszter elmondta: törvénytervezet készül, amelynek alapján a kommunista múltat dicsőítő, illetve a lengyel nemzet méltóságát sértő nyilvános emlékműveket eltávolíthatnák. Később hozzátette, hogy a jogszabály a közelgő győzelem napja miatt nem került a szejm elé - ugyanis az oroszok erre felettébb érzékenyen reagálnak. Majd kiderült: a halasztás oka, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) vezető konzervatív kormánypárt is előkészített egy tervezetet a maga dekommunizációs csomagjában. Kuchcinski frakcióelnök elmondta: jelenleg a két tervezet egyesítésén dolgoznak.

Az orosz dühkitörések nem maradtak el. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország patriárkája azt mondta, hogy amit az észt és lengyel hatóságok művelnek, az sérti az elesett orosz katonák emlékét. Eközben a kormánypártokhoz közel álló ifjúsági különítmények tüntettek a lengyel nagykövetség előtt a "varsói összeesküvés" ellen, s a történelmi második világháborús győzelem védelmében. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal állt elő, hogy bizonyos államok (értsd észtek, lengyelek) át akarják írni a történelmet, s "politikai garázdaságot" követnek el.

Eközben a lengyelek hangsúlyozzák, hogy a kommunista és szovjet emlékek eltávolítása nem jelenti azt, hogy a sírokhoz, a katonák maradványait tartalmazó mauzóleumokhoz nyúlnának. Erről szólt Kazimierz Ujazdowski kulturális miniszter, akinek tárcáját megbízták az utcák és terek kommunistátlanításával.

Eközben a moszkvai Kommerszant megírta, Oroszország elnöki rendelettel új szervezetet hoz létre, amely a jövőben figyelemmel kíséri a háborúban elesett szovjet katonák sírjait. Egyelőre ilyen sírgondozó kirendeltséget állítanának fel Lengyelországban, Romániában és Lettországban (mindhárom balti államra érvényes hatókörrel) és Kínában. A védelmi minisztérium a Kommerszantnak elmondta, hogy először a "problémás" országokban jelennének meg a sírgondozó megfigyelők a katonai attaséhivatalok keretében. (A lap Magyarországot is említette, elfeledkezve a két ország közötti hadisír-gondozási megállapodásról. - A szerk.) Így akarnák megelőzni a Tallinnban történteket - vélte a Kommerszant.

Emlékmû a Vörös Hadseregrõl Varsóban
Emlékmû a Vörös Hadseregrõl Varsóban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.