Gergényi távozásával fizet a koalíció a Fidesz támogatásáért?

Várhatóan július 1-jével távozik posztjáról Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya – tudta meg az MTI kedden, magukat megnevezni nem kívánó közigazgatási vezetőktől.

A távirati iroda szerette volna megerősíttetni vagy megcáfoltatni a hírt Gergényi Péterrel, de nem sikerült fölvennie vele a kapcsolatot. Nyilatkozott viszont Jármy Tibor, aki elmondta: "pletykákkal nem kívánnak foglalkozni." Amikor Gergényi tábornok úr úgy dönt, hogy nyugdíjba megy, akkor időben kommunikálják ezt – mondta az MTI-nek. Demszky Gábor főpolgármester közölte, hogy nincs tudomása Gergényi Péter nyugdíjba vonulásáról, és ugyanezt nyilatkozta Oravecz Éva, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtófőnöke is.

A távirati iroda értesülései szerint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának szerdai ülésén szó lesz a rendőrség és a határőrség integrációjáról. Kétharmados törvényről lévén szó, a módosítás csak a Fidesz támogatásával mehet át. Az ellenzék – így az MTI – már korábban jelezte, hogy ennek feltétele Gergényi Péter távozása.

A Fidesz a tavaly őszi zavargások óta kommunikálja, hogy az egykoron Vasprefektusnak is nevezett Gergényi alkalmatlan a pozíciójára, és Sólyom László köztársasági elnök is döbbenten nézte a rendőrfőkapitány egy-egy szerinte cinikus nyilatkozatát, amit lapunknak nyilatkozva a Kádár-rendszer hangjának minősített.

Gergényi Péter a tavaly őszi események idején benyújtotta nyugdíjazási kérelmét Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, a kormányfő azonban ezt elutasította, sőt a Parlamentben a leghatározottabban kiállt a rendőri föllépés és személy szerint Gergényi Péter mellett. Ugyanezt tette Demszky Gábor is.  Időközben nyilvánvalóvá vált, hogy Gergényi tevékenységének megítélése nem csak a közéletet osztja meg, hanem a rendőrséget is. Szakmai berkekben közismert, hogy éles ellentétben áll Ignácz István dandártábornokkal, Pest megye rendőrfőkapitányával, aki azt a feladatot kapta, hogy vizsgálja meg a rendőrség föllépését az MTV ostroma idején.

Fidesz: a rendőrkapitánynak rég távoznia kellett volna

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter nem tárgyalt Gergényi Péterrel nyugdíjazásáról - derült ki a szerdai budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. "Gergényi úr nyugdíjazási kérelme nincs az asztalomon" - mondta a tárca vezetője majd hozzátette: a budapesti rendőrfőkapitányt kell megkérdezni, van-e nyugdíjba vonulási szándéka, de ha ilyen kérelmet nyújt be, dönteni kell róla. Mint mondta, nem folytatott háttértárgyalást Gergényi Péterrel és munkatársainak sem adott ilyen megbízást.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a budapesti rendőrfőkapitány távozásával kapcsolatos hírekre reagálva azt mondta: "azok után, ahogyan a rendőrség tavaly ősszel fellépett, azok után ahogyan brutálisan megtámadtak és megvertek békésen megemlékező, alkotmányos jogaikkal élő embereket, ezek után demokráciában, jogállamban rendőri vezető nem maradhatott volna a helyén. Mi már akkor is szorgalmaztuk Gergényi Péter távozását, (...) Éppen ideje lenne, hogy Gergényi Péter távozzon posztjáról". A politikus szerint elgondolkoztató, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kiállt Gergényi Péter mellett, s a rendőrfőkapitányt a tavaly őszi események után Demszky Gábor főpolgármester ki is tüntette.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz a rendőrség és a határőrség összevonásának támogatásáért cserében Gergényi Péter lemondását szabta feltételnek, Szijjártó Péter azt mondta: "mi azért ennél komolyabb párt vagyunk, Gergényi Péter távozásának ügye pedig komolyabb ügy annál, minthogy ilyen kérdésben feltételül szabnánk ezt".

Gergényi Péter
Gergényi Péter
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.