EU: több helyet a csirkéknek!

Legkésőbb 2010 júniusáig kell megfelelniük az EU-tagállamoknak annak a baromfi-védelmi előírásnak, amelyet mostani ülésén rögzített az EU agrártanácsa.

Ennek értelmében – csakis a legalább ötszáz húscsirkét nevelő gazdaságokban – az állománysűrűséget négyzetméterenként 33 kilogrammra kell csökenteni. A kompromisszum egy kilóval haladja meg a soros német elnökség által szorgalmazott minimumot. Négyzetméterenként ez 39 kilogramm abban esetben lehet, ha a tenyésztő máskülönben kiemelkedően jó ellátási körülményeket biztosít, például a széndioxid-kibocsátás vagy a szellőztetés tekintetében.

Sőt az éltanulók akár négyzetméterenként 42 kilóig is felvihetik a szélsőértéket. A visegrádi országcsoport – köztünk hazánk -, továbbá az európai csirketenyésztés közel felét adó Franciaország, valamint Belgium és Görögország lazább szabályozásért szállt síkra.

Az Európai Bizottság javaslatához eredetileg az észak-európai országok gyakorlata szolgált példaként. Az Európába exportáló országok, köztük Brazília és Thaiföld megtarthatják normáikat anélkül, hogy ez érintené itteni forgalmukat.

(Brüsszel)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.