Az EU a nyáron vizsgáztat újra

Az Európai Bizottság júniusban, az EU pénzügyminiszterei (Ecofin) pedig a július 10-i ülésükön értékelik legközelebb a konvergenciaprogram végrehajtásával kapcsolatos, félévente esedékes magyar beszámolót – erősítették meg az Ecofin keddi ülését követően.

A kormány nemrég küldte el Brüsszelbe a beszámolót. Hazánk a tanácsülésen nem került érdemben szóba. Veres János pénzügyminiszter mindamellett az újságírók kérdésére elmondta: az Európai Bizottság hétfőn közölt államháztartási előrejelzése megerősíti, Brüsszel jó irányba tett lépéseknek tartja a kormány erőfeszítéseit.

A jövő évre például a 2008-as hiányra vonatkozóan a GDP 5,6 százalékáról 4,9 százalékra csökkent az EU prognosztizált adata – bár így is 0,6 százalékpontos különbség adódik a hazai hiánycélhoz képest. Ám Veres szerint ennek oka az a fáziskésés, hogy az EU csak a jogszabályokban már rögzített kiigazító lépéseket, a kormány pedig a jogalkotási folyamatba betervezetteket veszi figyelembe.

A pénzügyminiszter saját álláspontjának igazolását látja abban, hogy – a fáziskésést behozva – az Európai Bizottság a tavaszi prognózissal lényegében a kormány tavaly őszi számait igazolta vissza.

- Meghallgattuk. Köszönjük szépen! Ám semmiféle nemzetközi szervezettel nem olyan a viszonyunk, hogy kívülről bárki megmondhatná nekünk, mit csináljunk! – felelte Veres a Nemzetközi Valutalap hazánkra vonatkozó kritikájára vonatkozóan. (Ashoka Mody, az IMF európai főosztályának igazgatóhelyettese hétfőn a többi között azt mondta: noha a pénzügyi sérülékenységen sikerült hazánknak úrrá lennie, aggódnak amiatt, hogy a magyar gazdaság növekedése lelassulhat, sőt ez a folyamat már 2005 óta megfigyelhető.) Kérdésre a pénzügyminiszter azt is kifejtette: korábban már megbukott gazdasági elméleteket a kormány nem tervez megvalósítani, így elmarad a belső gazdaságélénkítés is. – Abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország, a hazai vállalkozók az EU általános konjunktúrájából adódó előnyöket használják ki, azaz bővüljön az export – hangoztatta Veres.

(Brüsszel)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.