Mit eszem / iszom?

A hagyományos éttermekben kétféle kínálat van, halak és egyéb tengeri "lények", illetve húsételek.

A helybeliek bátran kérdeznek: Friss ma a polipsaláta? Tudja ajánlani a tintahalas rizottót? A magukra valamit adó helyeken ilyenkor ugyanis azt válaszolja a pincér: szívesebben ajánlom a ráksalátát. Vagy: a tintahalas rizottó is nagyon jó, de kipróbálhatja esetleg a spagettinket tengergyümölcseivel. Azaz a polip elég rágós lehet, a rizottó meg minimum tegnapról maradt meg.


Az éttermi árak nagyon változatosak, egy adag rántott tintahalkarikáért körettel 50-100 kunát is elkérhetnek. Tájékozódási pont: ahol sok turista ül, biztosan borsosabbak az árak. Ahol helybeliek többen is esznek, kevésbé számolják bele a tenger látványát.


Egy középkategóriás éttermi étkezés italokkal 100-150 kunából jöhet ki fejenként.


Borravalót legalább 10 százalékot illik adni, a helybeliek szerint a számla végösszegétől függetlenül,  5-10 kunát mindenképp hagyjunk ott a pincérnek, amivel meghívtuk egy kávéra.


Mindig nézzük meg az étlap végét, ott tüntetik fel ugyanis, hogy a felszolgálás díja benne van-e az árakban (usluga). Sokszor előfordul, hogy ezt csak az étlapon jelzik, a számlára azonban már nincs külön felírva.


A bolti árak hasonlóak az otthoniakhoz, van, ami kicsit olcsóbb, és van, ami kicsit drágább.

Egy kiló kenyeret 8-15 kunáért (280-510 forint) kapunk a boltban, egy liter tejet pedig 5-7 kunáért vehetünk (185 forinttól). A cukor kilója 6 kuna, a liszté 7 kuna, a tészták 6-13 kunába kerülnek. A másfél literes ásványvizek 5 kuna körül vannak, a rostos üdítők pedig 8-11 kuna körül. A kétliteres kóla 11 kunába kerül.

Bevásárlóközpontokat minden nagyobb város közelében találunk, itt nagyobb tételben, és kedvezményesebben lehet vásárolni.


Az üzletek a nyaralási szezonban általában a hét minden napján nyitva tartanak, beleértve a legtöbb piros betűs ünnepet is. (Nyáron az üdülőhelyeken, és főleg a szigeteken dél körül néhány órás sziesztát tartanak a kereskedők.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.