Az ENSZ szerint a bioüzemanyag új problémákat hozhat

Az ENSZ a bioüzemanyagok iránt növekvő kereslet veszélyeire figyelmeztet: amit nyerhet a világ a bioüzemanyagokkal az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésé révén, azt részben vagy egészben elveszítheti a monokultúrás termelés kockázatai miatt, derül ki a világszervezet átfogó elemzéséből.

A kukoricából, cukornádból, más terményekből vagy növényi olajból nyert biomassza előállítása érdekében telepített vagy bővített monokultúrák csökkenthetik a fajták sokszínűségét, talajerózióhoz és a talajok kimerüléséhez vezethetnek, vélik a szakértők.

Ahogyan mindinkább használják bioüzemanyag előállítására is a terményeket vagy a cukrot, ezek ára emelkedni fog a növekvő kereslet miatt, éppen akkor, amikor a világ élelmiszer-szükséglete is gyorsan nő. A nagyipari, monokulturás termesztés éppen a fejlődő országokban mind jobban kiszoríthatja a kis, családi gazdaságokat az élelmiszer-termelésből, figyelmeztettek az ENSZ-tanulmány készítői.

Az Európai Unió döntése szerint a biomasszából előállított bioüzemanyagok részesedését 2020-ig 10 százalékra kell növelni.

A bioüzemanyagok gyártása Kelet-Európában ma még csak tizede az unió egészének, ám a lehetőségek megvannak arra, hogy a termelés az unió szükségletének legalább egynegyedét fedezze. Ehhez rendelkezésre áll a szükséges terület, emelkedőben vannak a hozamok a megfelelő beruházásoknak köszönhetően. Az új tagországokban a gabonafélék hozama 20 százalékkal, az olajos magvaké 40 százalékkal növelhető.

Az F.O.Licht szakértői szerint a legígéretesebb a Magyarországon és Lengyelországban gabonafélékből, Csehországban cukorrépából előállított bioetanol, illetve a Romániában és Bulgáriában olajos magvakból - elsősorban napraforgóból - előállított biodízel.

Viszont az etanol alapú bioüzemanyag ártalmasabb lehet, mint a hagyományos benzin, állítja egy amerikai kutató széles körben vitatott friss tanulmánya.

Mark Jacobson, a Kalifornia állami Stanford egyetem légkörkutatója azt modellezte, hogy milyen hatással lenne, ha csak az E-85 nevű - 85 százalék etanol, 15 százalék benzin - keveréket, vagy csak hagyományos üzemanyagot lehetne használni az Egyesült Államokban. Az Environmental Science and Technology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az E-85 égésekor felszabaduló szénhidrogének csak növelnék a szmogot és emelkedne a légkör ózontartalma.

Az ózon asztmát és egyéb súlyos légúti betegségeket okoz, a növekedő ózonkoncentráció pedig azzal járna, hogy jelentős mértékben növekedne az ilyen betegségekben szenvedők száma, és évi 200 fővel többen halnának meg ezekben, mint a hagyományos üzemanyag használata esetén.

Amerikai mezőgazdászok, környezetvédők, politikusok és az ipar képviselői régóta vitatkoznak azon, hogy mennyi növényi eredetű etanolt kellene előállítani, ehhez mekkora termőterület szükséges és mennyibe kerülne. Abban sem mutatkozik egyetértés, hogy az etanol alapú üzemanyag kellően hatásos fegyver-e a klímaváltozás elleni harcban.

Az amerikai törvényhozás jelenleg vitatja azt a javaslatot, hogy 2022-ig hétszeresére kellene növelni a bioüzemanyagok gyártását az Egyesült Államokban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.