Bácskai-ügy: Kulcsár Attila a kérdések többségére nem választolt

Tanúként hallgatta ki a Fővárosi Ítélőtábla kedden Kulcsár Attilát Bácskai János a maffiaellenes központ korábbi vezetőjének hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt indult büntetőügyének másodfokú tárgyalásán, ugyanakkor a tanú a kérdések többségére nem válaszolt.

Kulcsár Attila tanúvallomásában több kérdésre nem válaszolt, egyes kérdésekre azt mondta: nem emlékszik a történtekre illetve néhány kérdésben fenntartotta korábbi vallomását. Például azt is fenntartotta, hogy Bácskai Jánost tájékoztatta a Pannonplast-ügyről.

A tanú kihallgatását követően Bácskai János védője indítványozta, hogy az ítélőtábla tanúként hallgassa ki a részvényfelvásárlási ügyben korábban nyomozó Molnár Csabát és Papp Csabát, de ezt a bíróság elutasította. A per így május 21-én a perbeszédekkel folytatódik és ekkor várhatóan jogerős ítéletet is hirdet a bíróság.

A Bácskai János ellen indult perben egyszer már született egy elsőfokú ítélet, ebben a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa megállapította a vádlott bűnösségét. Ezt az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla 2004 novemberében hatályon kívül helyezte és új eljárást írt elő. Az új eljárásban a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa tavaly februárban első fokon egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte Bácskai Jánost, valamint mellékbüntetésként döntött a vádlott lefokozásáról. A döntés ellen a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be, míg a vádhatóság tudomásul vette azt.  

A Csongrád Megyei Bíróság elsőfokú ítélete szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2003 júniusában vizsgálatot folytatott a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzéssel kapcsolatban a K and H Equities Rt.-nél. A brókercégnél különféle szabálytalanságokra utaló adatok merültek fel, ezért a felügyelet átfogó ellenőrzés indításáról döntött. Erről Kulcsár Attila tudomást szerzett, s mivel attól tartott, a vizsgálat felfedi illegális tranzakcióit, megkereste Bácskai Jánost. A brókercég befektetési üzletágának vezetője több alkalommal telefonon beszélt és személyesen találkozott a dandártábornokkal, s beszámolt neki a cégnél történt illegális tranzakciótól és sikkasztásról. Kulcsár Attila azt is elmondta, a bűncselekményekre a PSZÁF vizsgálata - mivel az okiratok jelentőségét felismerhetik - fényt deríthet, Kulcsár Attila arra kérte Bácskai Jánost, segítsen az iratokat kivonni a felügyeleti vizsgálat alól.

Az ítélet szerint a dandártábornok Papp Csaba alezredest, az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának akkori munkatársát - a Kulcsár Attilától származó, bűncselekmény elkövetésére utaló információkat elhallgatva - arról tájékoztatta, hogy a K and H Equities Rt.-től iratok tűnhetnek el. Ezért célszerű, hogy azokat a rendőrség még a PSZÁF előtt beszerezze. A rendőrség munkatársai a brókercégtől megpróbálták az eredeti okiratokat elvinni, majd amikor megtudták, hogy a felügyelet csak másolatokat kaphat, ők is csak azokat kérték el.

A Fővárosi Ítélőtábla a per keddi tárgyalásán arra is felhívta a figyelmet, hogy a váddal ellentétesen is minősülhet a vádbeli bűncselekmény. Mint mondta, a hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás esetében felmerülhet a hivatali visszaélés lehetősége is.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.