Nem fognak kezet, de együtt kormányoznak

Éjfélkor befejeződött Észak-Írország közvetlen londoni irányítása és visszaállt a közel öt évvel ezelőtt felfüggesztett részleges autonómia.

Az új koalíciós kormány ünnepélyes beiktatására szerdán a stormonti parlamentben kerül sor és ezen részt vesznek az esemény főépítészei, Tony Blair és Bertie Ahern, ír toiseach (kormányfő) is.

Az Ulster történelmében új fejezetet nyitó decentralizáció azt követően valósulhatott meg, hogy a legnagyobb koronahű párt, a DUP agg, radikális vezetője, Ian Paisley tiszteletes hajlandónak mutatkozott az együttműködésre régi ellenségével, az Ír Köztársasági Hadsereg egykori főaktivistájával, a mozgalom politikai szárnya, a Sinn Fein második emberével, Martin McGuinness-szel. A kooperáció legfőbb feltétele az IRA fegyverzetének teljes és visszavonhatatlan leszerelése, majd a DUP és a Sinn Fein szándéknyilatkozata volt a hatalom megosztásáról.

Paisley számára ez az utolsó lehetőség, hogy a hagyományos katolikus-protestáns ellentéten felülemelkedve aktív és konstruktív részt vállaljon a tartomány felvirágoztatásából. A tiszteletes előre kizárta a formális gesztusokat, mint egy nagyon várt kézrázást McGuinness-szel, akinek kormányfő-helyettesként egyenlő jogai lesznek az unionista vezetővel.

A három évtizedes és több mint háromezer halálos áldozattal járó zavargásokat követően az 1998-as nagypénteki egyezménnyel megalapozott békefolyamat Tony Blair politikai örökségének egyik legsikeresebb eleme. Vége felé közeledő több mint tízéves kormányfői pályafutása során kevés ügynek szentelt ennyi energiát.

(London)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.