Privát egészségbiztosító szólóban, területi alapon

Új, területi alapú finanszírozási modellkísérletet tervez Veszprém és Somogy megye összefogásával Rácz Jenő, az előző ciklus második szocialista egészségügyi minisztere, a veszprémi kórház főigazgatója. Az elképzelésben egy magánbiztosító is kulcsszerepet játszik.

Területi alapon szervezné meg, és egy magánbiztosítóra bízná a betegirányítást, valamint az egészségügyi ellátás finanszírozását Rácz Jenő korábbi szocialista egészségügyi miniszter. Rácz - miután tavaly nyáron elfoglalta a veszprémi kórház főigazgatói székét - kidolgozta az általa pannon modellnek nevezett, ötlépcsős koncepciót, amelyből eddig két elem már meg is valósult.

E két elem lényege a Veszprém megyei fekvőbeteg-ellátás újjászervezése volt: a megye 12 kórházának fenntartói és igazgatói megállapodtak a feladatok és a kapacitások újraosztásáról. A második lépcsőt a kórházak részleges integrációja jelentette: a tucatnyi intézmény két ellátási egységbe tömörült. Az intézményeket együttműködési megállapodások sora köti össze, ám a későbbiekben az sem kizárt, hogy az egységek önálló nonprofit gazdasági társaságokká alakuljanak át.

- Most következik a pannon modell harmadik eleme: bizonyos területeken a két konglomerátum együttes fellépése további megtakarításokat eredményezhet - mondja Rácz Jenő. - Például előkészítjük a megye kórházainak közös eszközbeszerzését. Ugyancsak szoros együttműködésre készülünk a telemedicina területén: a tervezett közös informatikai fejlesztések eredményeként hamarosan bármelyik Veszprém megyei kórházban elvégzett radiológiai és patológiai vizsgálat leletét egy közös szakmai csoport fogja kiértékelni.

A pannon modell negyedik eleme Veszprém és Somogy megye egészségügyi ellátásának fokozatos integrálása lenne. Az ötödik egy regionális alapon működő finanszírozási és betegirányítási rendszer modellkísérlete - folytatja Rácz. - A két érintett megye az OEP-től megkapná az egészségbiztosítási kasszából az általuk ellátottak után járó pénzt, amelynek felhasználását a kórházak és a fenntartók által kiválasztott biztosító szervezné meg. Veszprém és Somogy együtt évente nagyjából százmilliárd forintot kap az OEP-től. A pannon modellben e pénz felhasználásáról a biztosító dönthetne.

A területi alapú finanszírozás Rácz Jenő szerint azt is jelentené, hogy akik más megyékből érkeznek, azok után külön fizetne az OEP. Azoknak a költségeit viszont a veszprémi-somogyi biztosítótársaság állná, akik e két megyéből lépnének át más régiók intézményeibe. - Ez a területi alapú modell csak akkor működőképes, ha a kormány nem ad teret az egymással versengő, a betegek szabad választásán alapuló több-biztosítós rendszernek - állítja Rácz. - Más értelemben persze ez is több-biztosítós struktúra, ám a verseny csak addig tartana, amíg kiválasztanák a nyertes biztosítótársaságot. A győztes csak egy meghatározott ideig szerezhetné meg az egészségügy megszervezésének jogát, és köteles lenne az összes itt élő embert ellátni.

A biztosítótársaságnak abból származna nyeresége, ha sikerülne a jelenleginél hatékonyabban megszerveznie a járó- és a fekvőbeteg-ellátást. A szocialisták reformstábjához közeli Repa Imre, a kaposvári kórház főigazgatója jól ismeri Rácz Jenő terveit.

- Maximálisan támogatom a pannon modellt - mondja. - A területi alapú finanszírozási rendszer megvalósításához viszont politikai döntés szükséges. Hasonló véleményen van Lasztovicza Jenő, a veszprémi kórházat fenntartó megyei önkormányzat fideszes elnöke, aki abban bízik: a kormány végül az egybiztosítós rendszer mellett teszi le a voksát, amelynek eredményeként Veszprém és Somogy megye együttműködése - a pannon modell - akár egy nagyobb régióra is kiterjeszthető.

Rácz Jenő közlése szerint a pannon modellben való szerepvállalásról már számos külföldi és hazai biztosítóval tárgyaltak. E cégek között van az amerikai tulajdonú, bejegyzés alatt álló Duna Országos Egészség Terv Egészségügyi Szolgáltató Zrt. is, amelyet több híradásban mint a pannon modell megvalósításában részt vevő céget neveztek meg. (Az MHS Consulting International tulajdonában lévő, a HVG szerint valójában a St. Louis-i Centene egészségszervezőhöz tartozó társaság a betegellátáson kívül többek közt ingatlanforgalmazással kíván foglalkozni.) Rácz Jenő hangsúlyozta: messze a döntés, egyelőre a piac felmérése folyik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.