Ellenanyag korrupcióra

Információnk szerint a háttérben már megkezdődtek az ötpárti egyeztetések a kampányfinanszírozás új szabályozásáról.

Kizárják a vállalkozásokat a pártokat támogatók köréből - talán ez a legfontosabb pontja a koalíciós pártok tízpontos egyezségének, amelyet a kampányfinanszírozás új szabályainak megalkotásáról hoztak vasárnap Lovasberényben.

"A társadalom többségét okkal és joggal irritálják a kampány- és pártfinanszírozási szabályok" - ezzel a mondattal kezdődik az írásos megállapodás, amely szerint már a 2010-es parlamenti választásokat az új szabályok szerint bonyolítanák le. Horn Gábor koalíciós koordinációért felelős államtitkár, az SZDSZ kampányfőnöke lapunkat arról tájékoztatta: a tervek szerint kizárólag természetes személyek támogathatnák a pártok kampányát. Bevezetik az elkülönített kampányszámlát; a támogatók személyi körét és a kiadási oldal költségeit nyilvánossá, az Állami Számvevőszék által ellenőrizhetővé tennék. - Ezáltal gyakorlatilag minden fillérrel el kellene számolniuk a pártoknak - jegyezte meg Horn Gábor.

Papíron eddig is léteztek ellenőrzési jogosítványok, csakhogy a számvevők a jelenlegi szabályok alapján nem tudják ellenőrizni a pártok valódi költéseit - miként a nyilvánosság előtt sem ismert, hogy a pártonként megengedett 386 millió forint hányszorosát költik valójában kampányra a pártok. Horn szerint ugyanakkor nem szigorítanák az ellenőrzési jogosítványokat - szerinte a kampányszámla bevezetése megoldja a problémát. Arról viszont lehet szó, hogy a reklámfelületeket egységes áron vásárolhassák meg a kampányok során a pártok.

A koalíciós megállapodás alapján lerövidítenék a kampányok időtartamát, egyúttal növelnék az állami támogatásuk mértékét. Ezek részleteit majd a parlamenti vita során tisztázzák. A megállapodás kiterjed továbbá a pártok kampányköltségeinek behatárolására. Egyelőre kérdés, hol húzzák meg a plafont, mindenesetre ez már önmagában is előrelépés - hiszen a szocialisták korábban ellenezték a kampánykeret maximalizálását. A megállapodás kiterjed a pártingatlanok tulajdonjogának rendezésére, illetve egy, a számvevőszékkel közösen kidolgozandó közpénzügyi törvény előterjesztésére.

A lovasberényi ígéretek teljesítéséhez ellenzéki támogatás szükséges. Információnk szerint a háttérben már megkezdődtek az ötpárti egyeztetések. Forrásaink a nyárra tervezik a pártközi megállapodást, amelynek birtokában még az idén elfogadhatnák az új szabályokat. A hétvégi megállapodás tulajdonképpen a kormány saját, korábbi javaslatának átdolgozását, illetve kiegészítését jelenti - az Állami Számvevőszék, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, illetve az Országos Választási Bizottság javaslataival kiegészítve. A kormány tavaly nyáron nyújtotta be a kampányszámla bevezetését is tartalmazó javaslatát, ám ebben még a kampánykiadások felső határának megszüntetése szerepelt - ehhez képest puhult föl a szocialisták álláspontja. Azt, hogy a megállapodás meglepően gyorsan és zökkenőmentesen megköttetett, egyik szocialista informátorunk azzal magyarázta: "valamit azért föl kellett mutatnunk". Hogy pontosan mit, az legkésőbb az őszi ülésszakon kiderülhet.

Közérdekű adat-e a pártok eladósodása?

A Fidesz múlt évi gazdálkodásáról nemrég közreadott adatok szerint a szövetség tavaly másfél milliárd forintos hitelfelvételre szorult, ennek a kölcsönnek köszönhetően valamivel több mint húszmillió forintos többlettel zárta a 2006-os választási évet. A párt eladósodásáról ezen túlmenően jobbára csak pletykák terjednek. Sajtóértesülések szerint az adósságállomány mára legalább 2-3 milliárd forintra dagadt. Az, hogy ezt a pénzt a párt miből fizetné vissza, éppúgy titok, mint az, hogy igazak-e az eladósodásról szóló hírek. A Fidesz szakpolitikusai ugyanis a párt tartozásairól nem nyilatkoznak.

Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos lapunknak elmondta: a pártok nem sorolhatóak be egyértelműen a közfeladatot ellátó intézmények közé, így gazdálkodási adataik nyilvánossága sem tartozik az adatvédelmi törvény hatálya alá. Vagyis: jelenleg nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ezek a számok közérdekű adatnak tekinthetők-e. Az ombudsman ugyanakkor kiemelte: a pártok gazdálkodási adatainak teljes körűen nyilvánosnak kellene lenniük. Ám ezt csak egy új, a pártok gazdálkodását szabályozó törvény tehetné egyértelművé.

A Fidesz kiemelten fontosnak tartja a pártfinanszírozás jogi rendezését, fontosabbnak annál, hogy egy semmitmondó sajtóközleményre reagáljon - jelentette ki lapunknak Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója, aki várná a konkrét szakmai javaslatokat a kormánytól. Nyitrai hozzátette: számára úgy tűnik, mintha a kormánypártok mindig csak kampányjelleggel vennék elő a pártfinanszírozási törvény ötletét, miközben érdemben nem tesznek annak megszületéséért. Ugyanakkor azt is nyilvánvalóvá tette, hogy pártja elsősorban a mindenkori kormánypártok lehetőségeit szűkítené azzal, hogy ne legyen lehetőségük a jövőben állami forrásból finanszírozni népszerűségük javítását célzó kampányokat.

A Fidesz-székház a Szentkirályi utcában, amely péntektõl a párt szövetségeseinek is otthont ad a Fidesznek fizetett bérleti díjért cserébe
A Fidesz-székház a Szentkirályi utcában, amely péntektõl a párt szövetségeseinek is otthont ad a Fidesznek fizetett bérleti díjért cserébe
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.