Csodaszer - mégsem gyógyíthat?

A kutatók már csodaszerként emlegetik a diklór-acetát nevű hatóanyagot, miközben úgy tűnik, elég reménytelen, hogy gyógyszer váljon belőle. Betegek tucatjai kezdték el ugyanis szedni az egyelőre állatkísérletes fázisban lévő készítményt. Ezzel gyakorlatilag lehetetlenné tették a továbblépést.

Jelentős rákellenes hatást fejtett ki a diklór-acetát nevű vegyület patkányokban - számolt be a Cancer Cell nevű tudományos folyóiratban az egyik kanadai egyetem kutatócsoportja. A szer csökkenti a daganatok méretét, ráadásul mellékhatások nélkül. A vegyületet már évek óta vizsgálják különböző betegségek modellkísérleteiben, azonban gyógyszerként eddig még nem engedélyezték.

Más kísérleti vegyületekkel is tapasztaltak hasonló hatást állatoknál, de a DCA mind közül kiemelkedik azzal, hogy az eddigi adatok szerint érintetlenül hagyja az egészséges sejteket. Korábban, más betegség kezelésénél emberben viszonylag biztonságosnak bizonyult, szájon át adható, és könnyen behatol a szövetekbe. Egyelőre ezt tudják a kutatók, akik már a humán vizsgálatokat tervezik.

Igaz, ez 10-15 évbe is beletelhet, ráadásul a nagy gyógyszergyárak nem érdeklődnek, mivel már ismert - ezért nem szabadalmaztatható - vegyületről van szó, azaz nincs benne nagy üzlet. Még nagyobb gond az, hogy végstádiumú rákbetegek tucatjai bukkantak rá a szerre az interneten: egy amerikai üzletember saját gyártmányú DCA-t árul - azzal a kitétellel, hogy állatorvosi célokra szolgál, így legálisan forgalmazható.

A betegek persze világszerte nem állatoknak, hanem saját részükre vásárolják a szert, és többen most azt tervezik: adatbázist hoznak létre, hogy az eredményeket rendszerezettebb formában gyűjthessék. Terveik szerint a rák típusát, egyes orvosi adatokat és az adagolást kellene közzétenni. Vagyis egyfajta "amatőr" vizsgálatba kezdtek, mondván, nekik nincs idejük kivárni egy hivatalos klinikai vizsgálat eredményét. A kutatók attól tartanak, hogy a vegyületet önként szedők nem várt mellékhatásokat tapasztalhatnak. Bodoky György, a Szent László Kórház osztályvezető onkológusa megérti ugyan, hogy a betegek minden szalmaszálba belekapaszkodnak, mégis azt mondja: a betegnek csakis olyan készítmény használhat, amely engedélyezett, a vizsgálatokon átment, és bizonyítottan hatásos. - Olyan sok még a bizonytalanság egy készítménynél ebben a szakaszban, hogy lényegesen nagyobb a kockázata, mint a lehetséges haszna. Nem tudni, mire hat, hogyan és milyen mellékhatásokkal. Főképp hogy a kutatások szerint épp a rákbetegek vannak leginkább kitéve a mellékhatások következményeinek: ha sokfélét szednek, ezek hatástalaníthatják a rákellenes készítményt, és súlyos károsodást vagy akár halált is okozhatnak - mondja a professzor. A klinikai vizsgálat fázisába lépő rákgyógyszerjelöltek kb. 95 százaléka végül nem kap engedélyt, jórészt mert emberben mégsem bizonyulnak hatásosnak, vagy nem biztonságos az alkalmazásuk.

Voltaképpen állandó a harc az engedély nélküli kísérleti szerekhez azonnali hozzáférést követelő haldokló betegek és az elővigyázatosságot hirdető orvosok között. A DCA dr. Bodoky György szerint is ígéretes vegyület, de ez az akció éppen azt eredményezheti, hogy sose lesz belőle regisztrált gyógyszer, hiszen nem lehet úgy szabályos humán kísérleteket folytatni, hogy a szerhez bárki hozzájuthat.

- Az internet következménye kettős: egyrészt a betegek tájékozódhatnak, maguk is segíthetik gyógyulásukat, de egyben komoly veszélyt is jelent, ha maguk kezdik el így felkutatni a csodaszereknek gondolt készítményeket. Magyarországon is van több olyan, az interneten elérhető termék, amelynek még csak engedélye sincs, ez azonban a betegeket sokszor egyáltalán nem érdekli - mondja a főorvos.

Veszélyes próba egy különben ígéretes vegyülettel
Veszélyes próba egy különben ígéretes vegyülettel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.