Göncz Kinga: elítéljük a moszkvai észt nagykövetség elleni akciókat

Magyarország egyértelműen elítéli azt, ami Moszkvában történik az észt nagykövetség ellen - jelentette ki Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn az Országgyűlésben Németh Zsolt fideszes képviselő kérdésére reagálva.

"Amit (...) elítélünk az egyértelműen az, ami Moszkvában történik az észt követség ellen, és az Európai Unió soros elnöksége erre választ is adott (...) A bécsi egyezmény megszegésének kérdése nem nézőpont kérdése. Ez a magyar kormánynak az álláspontja" - hangsúlyozta Göncz Kinga.  

Senkinek sem érdeke a konfliktus további mélyülése - tette hozzá a magyar külügyminiszter.

Tallinnban és Moszkvában az észt követség előtt április 27-én kezdődtek tüntetések és zavargások, azt követően, hogy az észt hatóságok eltávolították Tallinn központjából, és titkos helyre szállították a náci Németország elleni háborúban elesett szovjet katonáknak emléket állító Bronzkatonát. Az észtek arra hivatkoztak, hogy a szobor egyaránt vonzza a balti ország észt és orosz nacionalistáit, ezért "okot vagy ürügyet adhat kiterjedt és veszélyes lázadásokra". Az orosz felsőház válaszul a diplomáciai kapcsolat megszakítását, az alsóház pedig gazdasági szankciók elrendelését javasolta a Kremlnek.  

A német uniós elnökség május 3-án aggodalmának adott hangot az EU-tagállam Észtország és Oroszország között kialakult feszültség miatt.

Ugyanazon a napon a NATO felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul vessen véget a Moszkvában dolgozó észt diplomaták ellen irányuló fenyegetéseknek.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.