Markó leváltatná a román államfőt

"Szavazzanak igennel a demokráciára, szavazzanak igennel a népszavazáson" - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke, a román kormány miniszterelnök-helyettese.

Minél szélesebb körben szeretné ismertetni a május 19-i népszavazással kapcsolatos álláspontját a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), s ez az álláspont változatlan: a szövetség "nem támogatja Traian Basescu felfüggesztett államfőt", így azt ajánlja választóinak, hogy "szavazzanak igennel a demokráciára, szavazzanak igennel a népszavazáson" - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke, a román kormány miniszterelnök-helyettese.

Május 19-én a román állampolgároknak arról kell szavazniuk, hogy a parlament által április folyamán felfüggesztett államfőt menesszék-e hivatalából vagy sem. A felmérések azt mutatják, Basescu még mindig a legnépszerűbb romániai politikus, népszerűségi indexe 45-49 százaléknyi.

A népszavazás kimenetele azonban bizonytalan. Korábbi törvény szerint az államfő menesztéséhez a szavazati joggal bíró állampolgárok közül fele plusz egynek, azaz mintegy kilencmillió választónak kellett volna a menesztésre szavaznia. Ám a múlt héten az alkotmánybíróság jogszerűnek ítélte azt az ellenzéki módosítást, miszerint az elnököt az urnáknál megjelentek egyszerű többsége is leválthatja, s az új törvényt Nicolae Vacaroiu ideiglenes államfő a hét végén ki is hirdette.

Traian Basescu kampánya ezt követően erőteljesebbé vált: a hétvégén Spanyolországban járt, az ott élő és dolgozó több mint egymillió román állampolgár körében. Vasárnap délután azonban már Konstancán folytatta kampány körútját.

A népszavazás kimenetelét nehéz megjósolni, a háttérből Basescu által vezetett Demokrata Párt (DP) kivételével ugyanis valamennyi parlamenti párt arra buzdítja választóit, hogy az elnök ellen voksoljanak.

Markó Béla például arra hívta fel a hét végén a székelyföldi polgármesterekkel és önkormányzati tisztségviselőkkel folytatott tanácskozáson a figyelmet, hogy a népszavazáson félre kell tenni a személyes rokonszenveket vagy ellenszenveket. Szerinte a tét ennél jóval nagyobb. - Arról kell dönteni, hogy milyen irányba építjük tovább az országot: az erdélyi magyarság számára egyedüliként megfelelő parlamenti, testületi demokrácia, vagy az ezzel szöges ellentétben álló, keleti típusú elnöki köztársaság irányába, amelyben az elnök szándékai és képességei függvényében születnek jó, vagy rossz döntések - mondta.

Az RMDSZ-elnök élesen bírálta Basescut, aki azt ígérte: visszatérése esetén feloszlatja a parlamentet, és felfüggeszti a kormányt. Közölte: az RMDSZ amiatt is elítéli az államfőt, mert az elmúlt hetekben semmit sem tett annak érdekében, hogy az elakadt román-magyar viszony kijusson a holtpontról. Elnöki mandátuma alatt, a politikai egyezség dacára, a DP aktív hozzájárulásával megakadályozta a kisebbségi törvény, és az abban foglalt kulturális autonómia megvalósítását.

 A magyar politikus azokat a magyar csoportosulásokat is bírálta, amelyek Basescu támogatására bíztatnak. Ezt minősíthetetlennek tartja. E csoportok ugyanis nyilatkozat szintjén harcosan követelik az autonómiát, de most olyan személyt támogatnak, aki a mégoly kompromisszumos kisebbségi törvényt sem volt hajlandó elfogadni.

Markó szerint a népszavazás során a magyarság újból olyan helyzetben van, amikor beleszólhat az ország dolgaiba. Mi több, a magyarok kezében van a döntés - vélte.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.