Filmes vetélkedő az Urániában

A Mozinet Magazin által meghirdetett játék népszerűsége adta az ötletet, hogy a hét hónapos verseny lezárásaként a legjobban szereplő öt csapat számára döntőt szervezzenek. A vetélkedő május 25-én, 15 órakor kezdődik, az eredményhirdetésre pedig este 7-kor kerül sor.

 

A Mozinet Magazin 2006 szeptemberében a középiskolákat megcélozva új rovatot indított: a „Zsánerben” műfajtörténeti és elméleti írásokat tartalmaz, amelyeket hatékonyan lehet felhasználni a középiskolákban bevezetett és a gimnáziumokban kötelező jelleggel oktatott Mozgóképkultúra és Médiaismeret tárgy tanításában.

A rovat ötletével gyakorlatilag az összes magyarországi középiskolát megkeresték - több mint 1400 intézményt - 554 iskola regisztrált a programba, amelynek keretében a filmtanárok vállalták, hogy eljuttatják a diákokhoz a Magazint, illetve használják az órákon. A felmérések szerint így 54-56 ezer diákhoz jut el közvetlenül vagy közvetve a Mozinet.

A vetélkedőre több mint 120 csapat küldött be havonta megfejtéseket. A rendkívüli érdeklődést jól mutatja, hogy több tucat csapat minden hónapban kiemelkedő eredményt ért el, és kiélezett verseny alakult ki a versenyzők között. A verseny népszerűsége adta az ötletet, hogy a 7 hónapos verseny lezárásaként a legjobban szereplő 5 csapat számára döntőt szervezzenek.

A döntőt az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közösen (az Uránia épületében) május 25-én, szakmailag prominens zsűri bevonásával bonyolítják le. A zsűri elnöke Kende János (operatőr, a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára), tagjai Bakos Edit (az Uránia igazgatója), Báron György (filmkritikus, a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára), Hartai László (a mozgóképkultúra- és médiaismeret tantárgy elindítója, a hivatalos tankönyv szerzője) és Varró Attila (filmkritikus, az ELTE filmszakának óraadó tanára). Az esemény fővédnökségét az Oktatási és Kulturális Minisztérium vállalta.

A vetélkedőn résztvevő öt csapat:

Eötvös József Középiskola (Heves) „11.A osztály”. Bartók Anita, Kovács Lilián, Szabó Sára. Tanár: Kovács Attila.

Széchenyi István Gimnázium (Dunaújváros) „lecsó” csapat. Böszörményi Márton, Kálmán Viktor, Máriás Attila, Nagy Annamária. Tanár: Szenczi Orsolya.

Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium és Szakközépiskola (Hajdúnánás) „Pál utcai fiúk” csapat. Csende Gergely és Répási Gergő. Tanár: Vékony Gábor.

Széchenyi István Gimnázium (Dunaújváros) „AKÁC” csapat. Bódis Bence, Köller Tímea, Montvai Edit, Wágner Réka. Tanár: Szenczi Orsolya.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mészáros Lőrinc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Jászapáti) „3. csapat”. Mihályi Erika, Kisbalázs Koletta, Hajnal Dávid és Kalmár István. Tanár: Deli Julianna.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.