A politológusok nem várnak változást a magyar-francia viszonyban

Politológusok szerint nem várható jelentős változás a magyar-francia kapcsolatokban azt követően, hogy a magyar származású Nicolas Sarkozy nyerte a francia elnökválasztást. A politikus ugyanakkor - akár akaratán kívül - hatással lehet a magyar belpolitikára.

Abban Budai Bernadett, a Vision Consulting szakértője, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet politológusa és D. Balázs Ádám, a Political Capital külpolitikai elemzője is egyetértett, hogy Nicolas Sarkozynek erős legitimitása lesz elnökként, annak ellenére, hogy a választók alig több mint fele voksolt rá.

Budai Bernadett szerint egyfelől a francia elnöki pozíció nagyon erős a jogkörök és a közvetlen választás miatt, másrészt a magas részvételi arány magas legitimitást eredményezett.

Az elemző úgy vélte: a franciák főként eredményes gazdasági intézkedéseket várnak az új elnöktől, egyebek mellett a munkanélküliség visszaszorítását. Budai Bernadett szerint Nicolas Sarkozy elnökként mérsékeltebb bevándorlás-ellenes politikát fog képviselni, mint azt tette belügyminiszterként.

Mráz Ágoston Sámuel azt hangsúlyozta: az új francia elnök gazdaságpolitikája a munka alapú gazdaságról szól.

D. Balázs Ádám ugyanakkor azt emelte ki, hogy Sarkozy eddig egy radikális jobboldali politikát képviselt, és kérdés, hogy enyhíteni fog-e ezen elnökként.

A szakértők egyetértettek abban, hogy Sarkozy támogatni fogja egy új uniós alkotmányos szerződés elfogadását azzal, hogy egy újabb népszavazás helyett a népgyűlés kezébe adja a döntést. Gátat szabhat azonban Törökország uniós csatlakozásának. Az elemzők arra is rámutattak, hogy az új elnök vezetésével szorosabbá válhat a francia-amerikai viszony.

D. Balázs Ádám szerint Nicolas Sarkozy egy új irányt kínál Franciaországnak azzal, hogy azt az atlantista vonalat képviseli, amelyet elődei mellőztek.

Budai Bernadett ugyanakkor hozzátette: az Amerika-barátság ellenére Franciaország valószínűleg folytatja csapatainak kivonását Irakból.

Az, hogy az új francia elnöknek magyar gyökerei is vannak, nem fogja érdemben befolyásolni a két ország kapcsolatát - emelték ki az elemzők.

Mráz Ágoston Sámuel szerint viszont a magyar és a francia jobboldal között már most is érezhető egyfajta közeledés: a Fidesz felnéz Nicolas Sarkozy sikereire, azt ugyanakkor nem lehet eldönteni, hogy a francia fél is nyitott-e az együttműködésre. Nicolas Sarkozy a jövőben a jobboldal modernizálójának szerepét töltheti be, így példaképévé válhat az európai konzervatívoknak - így a Fidesznek is -, ahogy az megtörtént Tony Blair esetében a baloldalon.

Budai Bernadett szerint is a Fidesznek érdeke lesz erőteljesebb szimbolikus kapcsolatot láttatni, mint konzervatív pártcsaládtag, de ez a gyakorlatban legfeljebb a magyar belpolitikában fog megjelenni.

D. Balázs Ádám ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar és a francia jobboldal - történeténél fogva sem - tud jelentősen közeledni egymáshoz. Így a Párizsban tartózkodó külpolitikai elemző szerint terméketlen próbálkozás lenne, ha a Fidesz közeledni próbálna Nicolas Sarkozyhez és pártjához. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.