Ázsiai védelem pénzügyi válság ellen

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN), valamint Japán, Kína és Dél-Korea többoldalú devizaszövetség létrehozásával akar védekezni a jövőbeli pénzügyi válságok ellen: a hét végén Kiotóban abban állapodtak meg, hogy öszszesen mintegy 2,7 milliárd dollárt kitevő devizatartalékaik egy részét összesítik, ezzel lehetővé téve jegybankjaik számára, hogy jobban védekezhessenek az országaikban esetlegesen fellépő pénzügyi válságok ellen.

A devizatartalékok egy részének egyesítése egyúttal csökkenti az ázsiai országok függését a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A tíz ASEAN-ország, valamint Japán, Kína és Dél-Korea pénzügyminiszterei tanácskozásukon azt is megállapították, hogy a térség gazdasága - a legutóbbi globális tőzsdei hullámzások ellenére - jó állapotban van.

Eddig a térségben csak kétoldalú devizamegállapodások hálózata volt érvényben, amelyeket 2000-ben hoztak létre az 1997/98-ashoz hasonló pénzügyi válság megakadályozására. A válság során Indonézia, Thaiföld és Dél-Korea devizatartalékai gyakorlatilag felmorzsolódtak, így ezek az országok az IMF-hez voltak kénytelenek fordulni, amely a pénzügyi segítséget szigorú gazdasági feltételek teljesítéséhez kötötte.

Az ASEAN tíz tagállama: Malajzia, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Laosz, Vietnam, Kambodzsa és Mianmar.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.