Debrecen: könyvtárnyitás sárdobálással

Az MSZP és a Fidesz között politikai vihart kavart az új könyvtár pénteki átadása Debrecenben. Így volt ez 2004-ben is, amikor a beruházást még csak tervezték.

Kölcsönösen modortalansággal és udvariatlansággal vádolja egymást a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat volt szocialista és jelenlegi fideszes vezetése az új megyei könyvtár épületének pénteki átadása kapcsán.

A debreceni Bem téren fölépült Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Információs Központ tegnapi átadásán részt vett Áder János, a parlament fideszes alelnöke. A szocialisták szerint azonban modortalanság, hogy az ünnepségre nem hívták meg Bozóky András korábbi, és Hiller István jelenlegi kulturális minisztert, akiknek a közbenjárására a parlament 2005-ben 1,2 milliárd forint címzett támogatást szavazott meg a könyvtár építésére.

Nézzük az átadást megelőző időszak eseményeit. Hajdú-Bihar megye új, 1,4 milliárd forintba kerülő kulturális intézménye nemcsak most kavart politikai vihart, miután elkészült, hanem már akkor is, amikor még csak tervezték.

Miután kiderült, hogy a megye mit tervez a Bem térre, a fideszes vezetésű város építési tilalmat akart elrendelni az ingatlanon, mire a szocialisták zsarolással vádolták a debreceni önkormányzatot. 2004 nyarán beszámoltunk róla: a szocialista Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés akkori elnöke "felháborító, kisstílű politikai bosszúállásnak" nevezte, hogy Debrecen fideszes vezetésű önkormányzata építési tilalmat akart elrendelni azokra az ingatlanokra, ahol a szocialista vezetésű megye többmilliárdos fejlesztéseket tervezett. Hasonlóképpen fogalmazott Szabó Miklós, az MSZP akkori debreceni elnöke, aki azt mondta: döbbenetes és elképesztő, hogy Kósa Lajos debreceni polgármester meg akarja akadályozni a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat többmilliárdos beruházásait.

A szocialisták vádjaira Papp László, a debreceni önkormányzat Fidesz-MDF-frakciójának vezetője válaszolt, aki azt kifogásolta, hogy a beruházások ügyében a megye nem egyeztetett a várossal. Az építési tilalommal kapcsolatban a fideszes politikus azt mondta: azt szeretnék, ha a Debrecent is érintő fejlesztésekről párbeszéd folyna a város és a megye között, mert a megye részéről politikai nagyképűségre vall, hogy eddig nem állt szóba a városvezetéssel. Az ügyben megszólalt Kósa Lajos is, aki úgy nyilatkozott: a tervezett intézkedéseik nem késleltetik a könyvtár megépítését, ezért nem igaz a megyei közgyűlés elnökének az a kijelentése, amely szerint a város meg akarta akadályozni a beruházást.

Ilyen előzmények után meglepő lett volna, ha a mostanra elkészült beruházás átadása mentes marad a politikai indulatoktól.

Csütörtökön - egy nappal a központ átadása előtt - Juhászné Lévai Katalin, a megyei önkormányzat volt MSZP-s elnöke és Gyula Ferencné volt MSZP-s alelnök sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondták: sérelmezik, hogy a fideszes vezetésű megyei önkormányzat sem Hiller Istvánt, sem Bozóky Andrást nem hívta meg a pénteki ünnepségre, ezzel szemben az intézmény átadására meghívták Áder Jánost, a parlament alelnökét. Úgy fogalmaztak: szerintük modortalanság a megye vezetése részéről, hogy éppen azokat nem hívták meg az ünnepségre, akiknek a létesítmény fölépítését köszönhetik. Juhászné Lévai Katalin elmondta azt is: gesztust kívánnak gyakorolni, ezért közös faültetést kezdeményeznek Rácz Róberttel, a megyei közgyűlés fideszes elnökével. Mint mondta, az átadási ünnepségen közösen szeretnék elültetni a "tudás fáját" a könyvtár előtti parkban.

Rácz Róbert viszontválaszában ugyancsak modortalansággal vádolta meg az MSZP politikusait. Közleményében az olvashatóa: "Sajnálatos, hogy a szocialisták tönkreteszik ünnepeinket". Mint az elnök fogalmazott, az átadó ünnepségre meghívták a címzett támogatást megszavazó magyar parlament alelnökét, továbbá Juhászné Lévai Katalint is. Hozzátette: "Ilyen udvarias gesztusra az elmúlt ciklusban nem volt példa." Rácz Róbert a közös faültetéssel kapcsolatban azt közölte: "Sajátos, és nagyon modortalan az az eljárás, amivel Juhászné Lévai Katalin a faültetést kezdeményezi." Szerinte az ilyen kezdeményezéseknek megvannak az elfogadott formái, s erről illendő lett volna néhány nappal korábban egyeztetni az ünnepség szervezőivel.

A könyvtár elkészült, de a politikai színfalak mögött nincs nyugalom
A könyvtár elkészült, de a politikai színfalak mögött nincs nyugalom
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.