Helyreállították Kádár sírját

Szombaton kora reggelre helyreállították Kádár János síremlékét - tájékoztatott Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója. Mivel a rendőrség nem tartott igényt tovább az általuk kihantolt csontokra, azokat visszahelyezhették a sírba.

Kádár János maradványait egy új fémkoporsóban helyezték el a sírban. A gránittömböt letisztították, a feliratot újraaranyozták, és helyreállították a síremléket. Simóka Kálmánné a hajnali időpontot azzal indokolta, hogy a szombat reggel hét órai nyitásra szerettek volna elkészülni a munkálatokkal, mert a sírkertet hétvégén sokan látogatják. "Az volt a célunk, hogy minél gyorsabban megszüntessük ezt a kegyeletsértő állapotot" - hangsúlyozta, és hozzátette: nincs szó újratemetésről.

Jelen volt a főpolgármester-helyettes

Hajnalban ott volt a síremléknél Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes is. Később kiadott közleményében kiemelte: a szétdúlt sír folyamatossá tenné a halottgyalázást, amit minden józanul és humánusan gondolkodó ember mélységesen elítél. Nem tűrhető, hogy a meggyalázott sír az embertelenség élő mementója legyen, ezért kellett a lehető legrövidebb időn belül helyre kell állítani Kádár János és felesége sírját. A munkálatokat úgy végeztette el a főpolgármester-helyettes, hogy amikor előkerül az eltulajdonított urna, a hamvakat és a csontokat viszonylag könnyen a többi földi maradvány mellé lehessen helyezni - tartalmazza a közlemény.

Hagyó Miklós szerint "elejét kell venni, hogy a mélyen felháborító eset precedenssé válhasson". Emlékeztetett arra, hogy intézkedésére május 4-étől a Fiumei úti temetőben este nyolc és reggel hét óra között megháromszorozták a biztonsági szolgálat létszámát, és a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. vállalatvezetésének június 30-ig kell kidolgoznia valamennyi kiemelten fontos kegyeleti hely fokozott őrzésének szakmai és pénzügyi feltételeit.

A Munkáspárt szerint politikai döntés volt a helyreállítás

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnökségének közleménye szerint a sír helyreállításának módjáról és időpontjáról nyilvánvalóan politikai döntés született. Ez azt mutatja, hogy a szocialisták és a liberálisok még mindig, 18 évvel halála után is, rettegnek Kádár Jánostól - hangsúlyozta a Munkáspárt közleménye. "A döntés embertelen és tisztességtelen, azt jelzi, hogy a szocialisták és a liberálisok uralma alatt a gátlástalanság, a gyengébb legázolása, az emberek hivatásszerű félrevezetése hivatalos politika lett. Ennek a kormánynak pedig mennie kell!" - zárul a közlemény.

A Magyar Kommunista Munkáspárt szombat délelőttre megemlékezést szervezett Kádár János sírjához. Korábban levélben jelezték Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Demszky Gábor főpolgármesternek, hogy szeretnék újratemetni Kádár Jánost, mert úgy vélik: arra csak a pártnak van erkölcsi és politikai alapja.

A Fiumei úti sírkertben szerdán délelőtt fedezték fel, hogy ismeretlenek feldúlták a síremléket. A rendőrség pénteken kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.