Őrszem sejtek

A Mindentudás Egyeteme következő előadását Rajnavölgyi Éva immunológus tartja Hogyan védenek az immunrendszer őrszemei? címmel.

A május 7-i előadás helye és ideje: Jövő Háza Teátruma (Bp. II., Fény u. 20-22., E épület), 19.30 www.mindentudas.hu

- Előadásának főszereplői, a dendritikus sejtek, a nevük alapján az idegrendszerhez is tartozhatnának. Mit keresnek akkor az immunológiában?

- Olyan sejtekről van szó, amelyeknek a létezéséről már az 1800-as évek közepe óta tudunk, a működésüket viszont csak az utóbbi évtizedekben tárták fel. 1973 óta ismert, hogy az immunrendszer működésében van szerepük, és csupán a 90-es években sikerült nagyobb számban kinyerni és tenyészteni őket a csontvelőben lévő őssejtekből.

- Mire utal a dendritikus sejt elnevezés?

- Ezek a sejtek olyan nyúlványokkal (dendritekkel) rendelkeznek, amelyekhez hasonlóakat az idegsejteknél találunk. A nyúlványoknak az a fő funkciójuk, hogy rendkívüli mértékben megnövelik a sejtfelületet: a dendritikus sejtek csupán a bőr sejtjeinek 1 százalékát teszik ki, ám a testfelület 25 százalékát "lefedik" a nyúlványok révén.

- Mi a fő feladatuk?

- A legfontosabb teendőjük az immunrendszer szabályozása. Egyfajta őrszem-szerepet töltenek be, ebből adódóan mindenhol megtalálhatóak, ahol várható, hogy a külső környezetből, különböző kórokozók, baktériumok, gombák, vírusok kerülnek be a szervezetbe. Ott vannak a bőr felső rétege, a légutak és a tápcsatorna nyálkahártyája alatt, valamint a véráramban is. A felületük tele van érzékelő molekulákkal, ezek segítségével közvetítik az immunrendszer számára a környezeti történéseket. Az "elfogott" kórokozókat bemutatják a többi immunsejtnek, ezzel aktiválják az immunrendszert, és védekező sejteket toboroznak a kívülről érkező támadások helyszíneire.

- Fel lehet-e használni a dendritikus sejtekre vonatkozó ismereteket a betegségek megelőzésében?

- Ennek a tudásnak kiemelt jelentősége van a megelőző vakcináció fokozásában. Amikor az orvosok a védőoltásokkal az izomba, vagy a bőrbe bejuttatják a legyengített, vagy inaktivált kórokozókat, azokat először ezek a sejtek veszik fel, majd ők vezérlik az immunválaszt. Ezen a ponton nagyon fontos az egyensúly, hiszen ha túl gyenge a reakciót kiváltó hatás, akkor a válasz sem lesz megfelelő, ha viszont túl erős, abból akár betegség is kialakulhat. Minél többet tudunk a dendritikus sejtek működéséről annál könynyebb megtalálni az egyensúlyt és annál biztosabban lehet új, s az eddieknél sokkal hatékonyabb oltóanyagokat előállítani.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.