Orbán szerint új pártstruktúra épül

Orbán Viktor szerint a Fidesz új többsége új pártstruktúrát és más politikai erőviszonyrendszert hozhat létre Magyarországon, olyat, amely nem pártideológiák mentén, hanem a „napi élethelyzetekből” jön létre, úgymond csakis „Magyarország javára”.

A szövetség-építés szimbóluma lett Orbán Viktor szerint az a Szentkirályi utcai épület, amelyben – a párt kiköltözése után – februártól a Fidesszel szövetséges Lungo Drom, Nemzeti Fórum, Fidelitas, Magosz, Kisgazda Polgári Egyesület és a Vállalkozók Pártja kapott otthont.

Tegnaptól a Makovecz Imre által tervezett épület új neve: Szövetségesek Háza. E nevet Orbán Viktor avatta pénteken. A Fidesz elnöke arról beszélt, hogy a párt és szövetségesei számára a jövő nagy lehetősége az önkormányzati választásokon megmutatkozott új többség megerősítése és tartóssá tétele.

Úgy ítélte meg, hogy ez nem egyszerűen a pártpolitikai erőviszonyokban jelent majd gyökeres változást. Arra kérte hallgatóságát, lássák bele együtt annak lehetőségét, hogy az új helyzet lezárja 17 év pártfejlődését, és egy új szakaszt, új pártstruktúrát, új politikai kultúrát, más erőviszonyrendszert hoz létre.

Ennek lényege, hogy nem politikai ideológiák köré szerveződik. Csakis Magyarország érdekei kötik össze az Orbán szerint a maga által előidézett válság megoldására képtelen kormányerők ellenzékét. Ezzel bizonyára azokra utalt, akiket a kormányzati reformok és a megszorító intézkedések kárvallottjainak tart, illetve, ahogy ő fogalmazott, azokra, akik felismerték, hogy a szocialisták az orruknál fogva vezették őket. (Ide tartozik, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint valóban sokan elpártoltak az MSZP-től, de a kutatók jelenleg a bizonytalanok táborába sorolják őket.)

Arról, hogy mit kell az új többség régi pártstruktúrákon átlépő természetén érteni, Szijjártó Pétert, a párt szóvivőjét próbáltuk megkérdezni, aki azonban csak annyit üzent: nem tartja szükségesnek, hogy magyarázza Orbán Viktor szavait. A Fidesz elnöke szerint az új többség érdekében a szövetség létrejötte után már nem szervezet-építésre, hanem közös célok és értékek megfogalmazására van szükség.

Ezért Orbán a Fidesz május 19-20.-i kongresszusa előtt nyilvánosságra hozza azt az általa írt dokumentumot, amelyben az új többség – ahogy mondta – megtalálhatja a közös pontjait, függetlenül attól, hogy korábban melyik párthoz tartozott. Meglehet, hogy az Orbán-féle új többséggel minden változik, Orbán kommunikációja azonban – legalábbis egyetlen ponton – megingathatatlan maradt: ez a pont Gyurcsány Ferenc elutasítása.

Tegnap ismét megismételte azt a korábban már európai politikusok által is cáfolt mondatát, hogy „a magyar miniszterelnök neve a hazugság szinonimája Brüsszelben”. Stumpf István, stratégiamódosulást érzékel a Fidesz politikájában. A Fidesz-kormány egykori kancelláriaminisztere, politológus – még a tegnapi Orbán-beszéd elhangzása előtt – úgy nyilatkozott, hogy „a minden tagadása helyett az alternatívák felmutatása” a párt új iránya. Stumpf a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arról beszélt, hogy a Fideszben rájöttek: minél inkább támadják Gyurcsány Ferencet, a baloldal annál inkább összezár mögötte. A fontos kérdésekre adott valódi válaszok „bizonyára megosztják a saját szavazótábort is, de ez elkerülhetetlen, adni kell valamilyen alternatívát” – mondta Stumpf István. A politológus szerint a Fidesz stratégiát vált.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.